Odgovorno s hrano

TRADICIONALNO EKO PUSTOVANJE V VRTCU MANKA GOLARJA GORNJA RADGONA 2017

Dodano: 2017-03-06 07:48:36
Glavna tema letošnjega tradicionalno eko-pustovanje v vrtcu Manka Golarja Gornja Radgona so bila čustva.

Pust je čas, ko se spremenimo, preoblečemo, namaskiramo v pustno šemo, maškaro. In tudi letos smo se v našem vrtcu zbrali na pustni ponedeljek, kjer smo zaplesali na tradicionalnem eko pustovanju. Eko pustovanje poteka na nivoju celega vrtca.

Letošnja tema eko pustovanja so bila ČUSTVA. Čustva se zmeraj prepletajo skozi naše življenje. Čustva so vir energije, katera nas napaja, čustva v nas sprožajo spremembe, reakcijo na dogodek, ki ga ocenjujemo kot pomembnega. Sprožajo tako pozitivne/prijetne kot negativne/neprijetne spremembe. Odvisno od nas samih pa je, kako različne dogodke spremljamo, doživljamo, kako se na njih odzovemo.

In, ker nas čustva spremljajo na vsakem koraku, jim tudi v vrtcu posvečamo veliko pozornosti. Čustva so v vrtcu zmeraj prisotna, pojavljajo se ob igri, aktivnem učenju, raziskovanju, opazovanju, in že v samem bivanju v vrtcu. Prepletanje čustev veselja, razigranosti, smeha, sreče, strahu, žalosti, radovednosti, jeze … nas učijo, da je dovoljeno, sprejeto vse; pomembno pa je, kako se s čustvi srečujemo, nanje reagiramo. Tako jim tudi preko pravljic, didaktičnih iger, vživljanja v različne vloge, ustvarjanja, preko pogovora, razgovora želimo približati »biti to kar sem, s čustvi, ki jih takrat doživljam«.

In v okviru tega smo se odločili, da bo letošnje eko pustovanje obarvano v ples različnih čustev. Eko kostume so si otroci skupaj z vzgojiteljicami izdelali iz odpadnih plastičnih vrečk. Vrečke so prinašali od doma, tako smo vključili še proces recikliranja in uporabili tiste, katere bi bile lahko zavržene. Tako smo iz odpadnih vrečk, naredili nove kostume. Otroci so aktivno sodelovali pri izbiri »čustva«, katerega bodo preko kostumov predstavljali in izdelavi le-tega.  

Na pustni ponedeljek nas je tako povezovala zabava, veselje, druženje, ples, povorka in razigranost.

Starejše skupine (drugo starostno obdobje) so se odpravile v Dom starejših občanov Gornja Radgona, kjer so se predstavili, zarajali. Prav tako so se odpravili na povorko po našem mestu, kjer so mimoidočim popestrili dan s prepevanjem, igranjem na ropotuljice.

Mlajši otroci (prvo starostno obdobje) smo imeli zabavo na prostem pred vrtcem. Družila nas je igra z baloni, ples, prepevanje, veselje.

Pustni ponedeljek nas je tako povezoval s prijetnimi čustvi in nas popeljal v prihajajočo pomlad, nove izzive, nove čustvene dogodivščine.

Ob tem pa ne pozabimo, da ni nič narobe, če smo kdaj žalostni. Pomembno se je dvigniti, čustva v sebi zbrati, se nasmehniti in iti dalje ... Včasih pomaga že samo majhen nasmeh in dan je svetlejši, lepši …

 Mateja Vrbnjak, dipl.vzg.

PROJEKTI
Eko kviz

Ekokviz za srednje šole

Eko paket

Hrana ni za tjavendan

Raziskovalci biotske raznovrstnosti

Jaz, ti mi za Slovenijo

Znanje o gozdovih


POROČILO EKOŠOL