Odgovorno s hrano

EKO PROJEKT ZELENE IGRALNICE ENOTE RADVANJE: ZDRAVO HRANO JEMO, SE GIBAMO IN ZDRAVO ŽIVIMO

Dodano: 2017-04-09 06:52:09
V Zeleni igralnici smo pričeli v mesecu oktobru z Eko projektom z izbranim naslovom ZDRAVO HRANO JEMO, SE GIBAMO IN ZDRAVO ŽIVIMO.

Otroci so preko Tetke jeseni, lutkovne predstave Sadni prepir in slikanice Paradižnika ne bom nikoli niti poskusila (v uvodu) in preko različnih strokovnih gradiv (otroških enciklopedij o sadju in zelenjavi, o zdravi in nezdravi hrani), slik, izdelave slikovne prehrambne piramide, plakatov,… spoznavali zdrav način življenja, da lahko in tudi kako – na svoje zdravje vplivamo sami: z gibanjem, počitkom in predvsem raznoliko (zdravo) prehrano.

Ob slikovnem plakatu smo skupaj poimenovali določeni sadež ali zelenjavo in ob prebiranju otroških knjig, kartonk, slikanic o prehrani, smo spoznavali pomen besede zdrava in nezdrava prehrana.

Izdelali smo prehrambni piramidni plakat v katerega so otroci lepili sličice na določeno mesto glede na lastnosti, pomen in položaj (npr. »kumarico bomo nalepili k zelenjavi, banano k sadju …«) in se ob njem pogovarjali o tem, kaj ljudje sploh jemo doma in v vrtcu. Katere jedi imamo zelo radi, katere malo manj in seveda tudi, da je prav, da vsaj poskusimo hrano, ki je še ne poznamo in da se jo potrudimo zaužiti četudi nam ni tako zelo dobra.

Ob lepem in toplem vremenu smo poskrbeli tudi za gibanje na našem vrtčevskem igrišču ter v samem oddelku in garderobi, ob pomoči različnih športnih rekvizitov.

Z eko izbrano temo pa smo nadaljevali prav tako tudi v mesecu novembru, kjer so si otroci skušali samostojno narediti sadno malico s katero so se kasneje lahko pogostili.

In v mesecu januarju, kjer je za zdravje zelo pomembno poleg vsakodnevnega gibanja tudi zdrav vitaminski napitek, predvsem sadni v zimskih dneh. Zato smo si pripravili še eko naravne napitke iz določenega sadja (jabolk, mandarin, hrušk in kivijev), si izdelali sadne plakate, se pogovarjali o samem sadežu, utrjevali že poznano in ga podrobneje spoznavali preko čutil z razvijanjem fine motorike (ga rezali z otroškim nožem, lupili, trgali, okusili,…) ter urili matematične izraze za velikost, obliko, površino in barvo.

Z izbrano temo bomo nadaljevali še v okviru Malega sončka v toplejših prihajajočih dnevih in z ogledom Radvanjske tržnice ob prisotnosti staršev.                                                             

Vodji projekta v Vrtcu Studenci Maribor, enota Radvanje: Monika Kmetec in Sandra Mlakar

 

PROJEKTI
Eko kviz

Ekokviz za srednje šole

Eko paket

Hrana ni za tjavendan

Raziskovalci biotske raznovrstnosti

Jaz, ti mi za Slovenijo

Znanje o gozdovih


POROČILO EKOŠOL