Vabimo GLOBE učitelje za sodelovanje v mednarodnem izzivu

NASA v sodelovanju z UNVIE (na Dunaju) in UNOOSA razpisuje izziv vizualizacije podatkov »Pale Blue Dot Challenge«, ki je namenjen vsem polnoletnim osebam.

Naš svet se sooča s številnimi nujnimi izzivi, kot so podnebne spremembe, negotovost glede zadostnih količin vode in hrane. Ohranjanje in izboljšanje kakovosti življenja po vsem  svetu zahteva združevanje inovatorjev iz različnih držav, da bi našli ustvarjalne rešitve.

Eno ključnega orodja za razumevanje in izboljševanje nujnih izzivov, s katerimi se sooča naš svet, so podatki o opazovanju Zemlje, kar združuje vse podatke, zbrane v vesolju o življenju na Zemlji. Podatki o opazovanju Zemlje zagotavljajo točne in javno dostopne informacije o našem ozračju, oceanih, ekosistemih, pokrovnosti Zemlje. Združene države Amerike imajo skupaj s partnerji dolgo zgodovino raziskovanja vesolja in podajanja satelitskih, zračnih in zemeljskih podatkov, ki so na voljo vsem.

Cilj izziva je ponazoriti, kako lahko podatki, zbrani v vesolju, izboljšajo rešitve za prihodnje generacije na Zemlji.

Pred vami je izziv, da ustvarite vizualizacijo z uporabo podatkov o opazovanju Zemlje, ki v ospredje postavlja enega od naslednjih ciljev trajnostnega razvoja: 2 (Odprava lakote), 6 (Čista voda in sanitarna ureditev), 13 (Podnebni ukrepi).

Izziv ne zahteva naprednih tehničnih ali kodirnih veščin; vabljeni udeleženci na vseh ravneh znanja. Prispevke se lahko odda v angleškem jeziku, vendar tekoče znanje angleščine ni merilo za ocenjevanje – prispevek se lahko prevede s pomočjo spletnih orodij za prevajanje.

O IZZIVU: 

Naslov izziva: Bledo modra pika (Pale blue dot)

Kratek opis: Uporabite podatke, pridobljene iz vesolja, za izboljšanje kakovosti življenja na Zemlji in osvojite »potovanje« v vesoljski študijski program.

Nagrada: Glavna nagrada je udeležba na študijskem programu o vesolju (8 nagrajencev), ostale nagrade pa bodo materialne.

Čas trajanja izziva: 15. november 2023 – 26. januar 2024 (do polnoči)

NAČINI SODELOVANJA:

  • Samo s sliko vizualizacije in kratkim povzetkom (do 1800 znakov), kjer morate izpostaviti na katerega od zgoraj omenjenih ciljev trajnostnega razvoja se navezuje vaša vizualizacija – s tem se potegujete za privlačne materialne nagrade
  • Podrobno poročilo (do 4 strani) ali do 7 minut dolg video – poročilo o poizvedovanju in o izbrani vizualizaciji. – s tem se potegujete za glavno nagrado (10-dnevni študijski program o vesolju)

Navodila za oddajo prispevka: https://www.drivendata.org/competitions/256/pale-blue-dot/page/803/#submission-format

Sodelujete lahko samo z enim prispevkom. Že naloženi prispevek lahko neštetokrat izbrišete, popravite in ponovno naložite (do datuma za oddajo). Sodelujete lahko kot posameznik ali kot skupina z največ štirimi člani.

Več o izzivu in povezava za prijavo: https://www.drivendata.org/competitions/256/pale-blue-dot/page/802/

Vabljeni k sodelovanju – uporabite GLOBE podatke v skupni bazi ali pridobite druge satelitske podatke.

X