V evropskem projektu CoFarm4Cities sodeluje 8 ljubljanskih ekošol

Osem ljubljanskih osnovnih šol iz programa Ekošola se je vključilo v evropski projekt CoFarm4Cities. Na svojih območjih postavljajo ali dopolnjujejo urbane šolske vrtove.  Sodelovali bodo tudi pri vrtnarjenju na vrtnarskem poligonu Rakova Jelša, ki ga upravlja Mestna občina Ljubljana.

Pobudi so se v prvi fazi v šolskem letu 2023–2024 pridružile OŠ Oskarja Kovačiča, OŠ Dragomelj in OŠ Karla Destovnika Kajuha, ki so prejele komplet vrtnarskega orodja in opreme, v zaključku šolskega leta pa postavile prve visoke grede in jih napolnile z zemljo. Ko se bodo učenci vrnili v šolske klopi, bodo posadili prve vrtnine.

V drugi fazi se je pridružilo še pet ljubljanskih osnovnih ekošol: OŠ Zadobrova, OŠ Božidarja Jakca, OŠ Vižmarje – Brod, OŠ narodnega heroja Maksa Pečarja in OŠ Poljane. Zanje smo v programu Ekošola pripravili dodatna izobraževanja, jeseni pa bodo prejeli prva orodja in vrtnarske pripomočke ter pripravili vrtičke, da bodo lahko spomladi 2025 začeli z aktivnim delom.

V projektu CoFarm4Cities razvijamo številna gradiva, povezana z urbanimi vrtovi, prehransko samooskrbo in trajnostjo: Anketo o trenutnem stanju šolskih vrtov in načrtih za prihodnost, Vrtnarski dnevnik, Vrtnarski bonton, priročnik Urbani šolski vrt.

Projektne aktivnosti za šole so zasnovane in izvedene kot učni proces, ki vključuje mentorje, učence, lokalno skupnost in druge. Dejavnosti v Sloveniji partnersko izvajamo  program Ekošola (Društvo DOVES – FEE Slovenija) in Mestna občina Ljubljana.

Projekt finančno podpira program Interreg Central Europe s sofinanciranjem Evropskega sklada za regionalni razvoj (ESRR), izvajajo pa ga še partnerji na Hrvaškem, Madžarskem, Poljskem in v Italiji.

Več o projektu na naši spletni strani 

Več o projektu na uradni spletni strani projekta

X