16. oktober, svetovni dan hrane

Vsako leto 16. oktobra po vsem svetu obeležujemo dan hrane. Svetovna organizacija za hrano in kmetijstvo (FAO) z letošnjim sloganom »Pravica do hrane za boljše življenje in boljšo prihodnost« poudarja pomen raznolikosti prehrane, cenovne dostopnosti, fizične dostopnosti in varnosti, kar bi moralo biti na voljo vsem.

„Hrana“ pomeni raznolikost, hranljivost, cenovno dostopnost, dostopnost in varnost. Na naših poljih, v ribiških mrežah, na tržnicah in na naših mizah bi morala biti na voljo večja raznolikost hranljivih živil v dobro vseh.

Več kot 2,8 milijarde ljudi na svetu si ne more privoščiti zdrave prehrane. Nezdrava prehrana je glavni vzrok za vse oblike podhranjenosti, ki zdaj obstajajo v večini držav in segajo med socialno-ekonomske razrede. Lakota in podhranjenost se dodatno poslabšujeta zaradi dolgotrajnih kriz, ki jih povzroča kombinacija konfliktov, ekstremnih vremenskih pojavov in gospodarskih šokov.

Hrana je za zrakom in vodo tretja najosnovnejša človekova potreba – vsak bi moral imeti pravico do ustrezne hrane. Človekove pravice, kot so pravica do hrane, življenja in svobode, dela in izobraževanja, priznavajo Splošna deklaracija človekovih pravic in dva pravno zavezujoča mednarodna pakta.

Več na spletni strani organizacije FAO: https://www.fao.org/world-food-day/en

X