SVETOVNI DAN HRANE 2025: Z ROKO V ROKI ZA BOLJŠO PRIHODNOST

16. oktober je dan, ko svet obeležuje Svetovni dan hrane, ki ga je leta 1979 uvedla Organizacija Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo (FAO). Letos je dan še posebej pomemben, saj FAO praznuje 80 let delovanja, osrednja slovesnost pa bo potekala na sedežu organizacije v Rimu.

Svetovni dan hrane nas opominja, da milijoni ljudi po svetu še vedno trpijo zaradi lakote in prehranske negotovosti, hkrati pa nas spodbuja k razmisleku o trajnostni porabi hrane, pravičnejši prehranski politiki in odgovornosti vsakega posameznika.

🧭 Letošnja tema: »Z roko v roki za boljšo hrano in boljšo prihodnost«

Leto 2025 je posvečeno povezovanju in sodelovanju za bolj trajnostne prehranske sisteme. FAO izpostavlja:

  • Trajnostno porabo hrane
  • Lokalno in sezonsko pridelana živila
  • Raznolikost v kmetijski proizvodnji

Ob tem opozarja na resne izzive, ki ogrožajo prehransko varnost:

  • Konflikti, podnebne spremembe, gospodarske krize in neenakosti
  • Negotov položaj malih kmetov, ribičev in lokalnih pridelovalcev
  • 673 milijonov ljudi, ki trpijo zaradi lakote, ob hkratnem porastu debelosti, zavržkov hrane in izgube naravnih virov

🧠 Kako zmanjšati odpadno hrano

Vsak od nas lahko prispeva k zmanjšanju zavržkov hrane z nekaj preprostimi koraki:

  • Načrtujte obroke in kupujte le tisto, kar res potrebujete.
  • Hrano shranjujte pravilno, da ostane dlje sveža.
  • Uporabljajte pravilo »prvi noter – prvi ven«.
  • Bodite ustvarjalni – ostanke pretvorite v nove jedi.
  • Postrezite manjše porcije.
  • Presežke hrane shranite v zamrzovalniku.

🥗 Kako izbrati kakovostnejšo hrano

Pametne prehranske izbire prispevajo k zdravju in trajnosti:

  • Izbirajte lokalna in sezonska živila.
  • Prednost dajte manj predelani, osnovni hrani.
  • Pri mesu in ribah preverite izvor.
  • Urejena shramba pomaga pri pametnem nakupovanju.
  • Stavite na raznolikost – uravnotežena prehrana je ključ do zdravja.
💡 VABLJENI K SODELOVANJU V PROJEKTIH IN NATEČAJIH

🤝 PROJEKT »HRANA NI ZA TJAVENDAN«

V okviru programa Ekošola vas vabimo k sodelovanju v projektu Hrana ni za tjavendan, ki spodbuja:

  • Zmanjševanje zavržkov hrane
  • Ozaveščanje o prehranski pravičnosti
  • Odgovorno ravnanje s hrano

🔗 Več o projektu: Hrana ni za tjavendan 2025/26

🏆 MEDNARODNI NATEČAJI FEE EDUCATION AWARDS 2025/2026

Vse vzgojitelje in učitelje vabimo k sodelovanju v prestižnem mednarodnem natečaju FEE Education Awards, ki spodbuja inovativnost, trajnostno razmišljanje in globalno ozaveščanje o pomenu hrane.

Natečaj je razdeljen na dve glavni kategoriji:

  • FEE Teacher Award

Nagrada je namenjena učiteljem, ki v svojih šolah in skupnostih aktivno uveljavljajo trajnostno izobraževanje, spodbujajo zeleno preobrazbo ter navdihujejo otroke, učence in dijake k odgovornemu ravnanju z okoljem.

  • Lesson Plan Competition

Natečaj za učitelje in mentorje, ki izvajajo inovativne učne ure na temo trajnostne prehrane, sprememb prehranskih navad in globalnega razumevanja hrane.

Oba natečaja predstavljata izjemno priložnost, da vaše pedagoško delo dobi mednarodno prepoznavnost, navdihne druge izobraževalce in prispeva k globalnemu premisleku o odnosu ljudi do hrane, okolja in planeta.

🔗 Več informacij: https://ekosola.si/fee-education-awards-2025-2026-povabljeni-vsi-vzgojitelji-in-ucitelji/

🌱 Z roko v roki do sprememb

Skrb za hrano ni le osebna, temveč skupna odgovornost. Če vsak od nas prispeva svoj del – bodisi z zmanjšanjem količin odpadne hrane, podporo lokalnim pridelovalcem ali izbiro kakovostnejših živil – lahko skupaj gradimo bolj zdravo in trajnostno prihodnost.

Naj bo Svetovni dan hrane 2025 priložnost za dejanja, ki štejejo.

Več o svetovnem dnevu hrane: https://www.fao.org/world-food-day/en

X