EVROPSKI TEDEN ZMANJŠEVANJA ODPADKOV – SODELUJTE IN PRIJAVITE AKTIVNOSTI!

Do 10. novembra 2022 prijavite vaše aktivnosti oziroma akcijo, ki jo boste izvajali med Evropskim tednom zmanjševanja odpadkov (ETZO), ki letos poteka od 19. do 27. novembra.

Letošnja osrednja tema je tekstil, lahko pa sodelujete in prijavite vaše aktivnosti iz katerega koli projekta, namenjenega preprečevanju nastajanja odpadkov in krožnega gospodarstva: Ne zavrzi oblek, ohrani planet; Odpadkom dajemo novo življenje; Eko-paket; Hrana ni za tjavendan; Krožnost je naša priložnost; pa tudi Ekobranje za ekoživljenje in Mladi poročevalci za okolje.

Želimo, da bi izvedli in prijavili čim več dejavnosti slovenskih ekošol.

Posnetek delavnice
KAKŠNO AKTIVNOST IZVESTI IN PRIJAVITI?

Vaša aktivnost naj se osredotoči na najmanj eno od spodnjih tem:

Najboljši odpadek je tisti, ki ga sploh ni: preprečevanje nastajanja odpadkov oz. zmanjševanje nastajanja odpadkov pri viru

Dejavnosti in ozaveščanje o nujnosti zmanjševanja količine odpadkov, ki jih proizvedemo, in nasveti, kako to doseči: načrtovanje prehrane, kompostiranje doma, pitje vode iz pipe. Med te aktivnosti sodijo tudi ukrepi, ki ozaveščajo otroke, mlade, starše ali lokalno skupnost, da z izbiro izdelkov vplivajo na okolje.

Ponovna uporaba in priprava na ponovno uporabo: predelajmo, izmenjajmo, podarimo, izposodimo si

Dejavnosti in ozaveščanje, da ima vsak izdelek še eno življenje: spodbujajo premislek o nujnosti nakupa novega izdelka, spodbujajo popravilo in ponovno uporabo izdelkov, izmenjevanje, obdarovanje. Cilj aktivnosti naj bo spodbuditi izbiro izdelkov za večkratno uporabo, k najemu predmetov namesto nakupa itd.

Ločevanje odpadkov in recikliranje odpadkov

Ukrepi, katerih cilj je boljše razvrščanje odpadkov, spodbujanje k ustreznemu in odgovornemu vedenju.

Čistilna akcija

Aktivnost, s katero se javnost in medije opozori na ogromne količine odpadkov, ki jih odvržemo v naravo, v gozdove, na plaže … Sem spadajo aktivnosti in rešitve, ki preprečujejo smetenje in nastajanje odpadkov.

Tematski fokus: tekstil

V letošnjem letu v ETZO še posebej poudarjamo in izpostavljamo močan vpliv tekstilne industrije na naš planet in navdihniti akcije, ki bi v tekstilno industrijo vnesle več krožnosti.
Prijavljena akcija mora potekati v tednu med 19. in 27. novembrom 2022.

KAKO PRIJAVITI DEJAVNOST?

Vašo dejavnost lahko prijavite na 2 načina:

 1. Prenesite OBRAZEC ZA PRIJAVO(v slovenščini) in izpolnjenega pošljeite na e-naslov etzo@gzs.si.  Izpolnjevanje obrazca traja približno 5‒10 minut.
 2. Dejavnost lahko prijavite in tudi urejate neposredno na krovni evropski spletni strani Evropskega tednazmanjševanja odpadkov (portal EWWR), pri čemer se morate na strani najprej registrirati. V primeru, da ste se v preteklosti že prijavljali oziroma že imate ustvarjen profil, lahko za prijavo uporabite obstoječe podatke za vpis. Prijava poteka delno v angleščini.

Zadnji rok za prijavo akcije je 10. november 2022.

IDEJE ZA AKTIVNOSTI

V času Evropskega tedna odpadkov lahko sodelujete z različnimi dejavnostmi, ki jih načrtujete sami v okviru različnih razpisanih projektov v programu Ekošola, šteje pa tudi vsaka druga dejavnost, namenjena preprečevanju nastajanja odpadkov in krožnosti.

Poglejte tudi didaktična gradiva in predloge, pripravljene v sklopu letošnjega ETZO:

IZMENJEVALNICA TEKSTILA

 1. Določite datum, čas, uro in lokacijo izmenjevalnice.
 2. Določite pravila, ki vam ustrezajo: koliko kosov oblačil/obutve naj vsak otrok prinese s seboj?
 3. Vsi kosi naj bodo čisti in lepo ohranjeni.
 4. Določite kriterij za oceno uspešnosti akcije: število izmenjanih kosov, število udeleženih.

Organizirate lahko tudi celodnevni dogodek, ki bo namenjen promociji izmenjevanja.

DELAVNICA PONOVNE UPORABE

Namen aktivnosti je, da otroci iz izdelkov/kosov oblačil, ki jim ne služijo več, ustvarijo nekaj novega. Ponovna uporaba preprečuje nastajanje odpadkov, saj s tem poskrbimo, da odpadek sploh ne nastane.

 1. Določite datum, čas, uro in lokacijo, kjer bo potekala delavnica.
 2. Že prej se dogovorite, kakšne materiale naj otroci prinesejo – na podlagi tega je odvisno, kaj boste ustvarjali. Na primer: vsak otrok prinese tri majice, ki niso več primerne za nošenje. Iz ponošenih majic boste ustvarili unikatne vrečke za večkratno uporabo ali pa prevleko za blazino.
 3. Določite kriterije uspešnosti akcije: število udeleženih, število izdelkov.

Za navdih za ustvarjanje lahko organizirate tudi voden obisk v najbližji Center ponovne uporabe ali pa pobrskate po iskalnikih kot sta Pinterest in Youtube.

POPRAVLJALNICA

Organizirajte preprosto aktivnost, ki udeležence uči kako popraviti stvari. Delavnica naj bo informativna ter predvsem praktična. Glede na letošnjo temo o tekstilu in oblačilih, lahko v šolo povabite predstavnika šivalnice (šiviljo oz. strokovnjaka), ki bo otrokom pokazal, kako lahko, določeno stvar popravijo ali predelajo sami. Strokovnjaki lahko delijo praktična znanja o tehnikah kopiranja in risanja krojev, krojenja, ročnega in strojnega šivanja.

Eden izmed ciljev je lahko, da otroci tako dolgoročno postanejo samostojni pri popravilu, predelavi ali izdelavi iz tekstila ter da usvojeno znanje uporabljajo tudi doma.

Gre za odlično priložnost za zmanjševanje in preprečevanje nastajanja odpadkov.

Akciji določite tudi kriterije za merjenje uspešnosti, npr. koliko udeležencev je bilo na delavnici, število popravljenih izdelkov.

OBISK ZBIRNIH CENTROV, CENTOV ZA RAVNANJE Z ODPADKI TER CENTROV PONOVNE UPORABE

Povežite se z lokalnim komunalnim podjetjem in si od blizu oglejte, kako poteka ločevanje odpadkov ter zakaj je pomembna visoka stopnja ločevanja odpadkov. Z obiskom poste prišli v neposreden stik s samo težavo – količino odpadkov, ki jih povzročimo. Spoznali boste ljudi, ki se s težavami odpadkov ukvarjajo vsak dan. Ob obisku lokalnega centra ponovne uporabe boste spoznali nešteto možnosti za popravilo ali predelavo že izrabljenih izdelkov, ter se naučili kaj je to “upcycling” in “redesign” ter pomembnost trajnostnega oblikovanja že ob zasnovanju in proizvodnji izdelkov.

Podjetja so po navadi vesela in odprta svoje znanje in izkušnje deliti naprej.

IZOBRAŽEVANJE

V šolo lahko povabite strokovnjaka s področja tekstila (fakulteta, šivilja, predstavnika podjetja), ki bo predstavil, kakšen pomen in vlogo imajo materiali, kako poteka oblikovanje, popravilo in predelovanje oblačil (krajšanje, ožanje, menjava zadrg, itda).

ZBIRALNA AKCIJA TEKSTILA

 1. Povežite se z društvom za zaščito živali, zavetiščem, varno hišo ali podobnim zavodom ter povprašajte, kakšen tekstil bi jim prišel najbolj prav. V zavetiščih za živali so vedno dobrodošle rjuhe, odeje, brisače, posteljnine in ostali primerni materiali za ležišča za živali.
 2. Določite datum zbiranja – lahko postavite tudi škatle in zbirate več dni.
 3. Določite kriterij za oceno uspešnosti akcije: število podarjenih kosov, število darovalcev.

MLADI POROČEVALCI MED ETZO

V šoli, lokalni skupnosti ali družini lahko pripravite prispevek ali kampanjo (samostojno ali povezano z zgoraj navedenimi dejavnostmi), objavite jih na šolskih spletnih straneh, povabite k sodelovanju lokalne medije ali se dogovorite za objave. Tako boste ETZO dali večji glas!

X