Mednarodni rezultati MPO: posebna pohvala za prispevek kamniških in turških mladih poročevalcev

Skupina mladih poročevalcev za okolje z Gimnazije in srednje šole Rudolfa Maistra Kamnik je s turškimi sovrstniki prejela posebno pohvalo za skupni članek z naslovom »Change for the worse: forest fires in Turkey and frost in Slovenia«. ‒ V ožji izbor so se med več kot 50 prispevki uvrstili kar trije skupni prispevki slovenskih in turških vrstnikov.

Mednarodna komisija je posebno pohvalo podelila članku dijakov Gimnazije in srednja šole Rudolfa Maistra Kamnik pod vodstvom Tatjane Cvrtila Ložar z naslovom »Change for the worse: forest fires in Turkey and frost in Slovenia« (Sprememba na slabše: gozdni požari v Turčiji in zmrzal v Sloveniji). Prispevek si oglejte na povezavi: SLOVENIA-TURKEY by YRE Competition – Exposure.

V ožjem izboru tudi video o hitri modi in članek o svetlobnem onesnaženju

Letos se je k sodelovanju v kategoriji  v kategorijo MPO – Mednarodno sodelovanje prijavilo več kot deset skupin mladih poročevalcev iz slovenskih osnovnih in srednjih šol, na mednarodno tekmovanje pa smo oddali sedem prispevkov. Med več kot 50 prijavljenimi prispevki in veliko konkurenco sta se v ožji izbor uvrstila še dva prispevka slovenskih mladih poročevalcev in njihovih vrstnikov iz turških šol:

  • članek »Watch out, light!« (Pazi, svetloba!), OŠ Rodica, mentorja: Jana Stančič in Martin Lah, povezava na članek TUKAJ,
  • video »Fast fashionably« (Hitro modni), Srednja trgovska šola Ljubljana, mentorica: Alenka Medved, video dostopen TUKAJ. Za prispevek so pripravili raziskavo in zasnovali avtorsko besedilo spremljajoče pesmi.

V Sloveniji smo letos drugič povabili mlade poročevalce za okolje, da pripravijo prispevek z vrstniki iz druge države v t. i. kategoriji MPO – mednarodno sodelovanje (Young Reporters for the Environment/ YRE – International Collaboration). Skozi večmesečno sodelovanje predstavijo državo, svoj kraj, šolo in okoljske dejavnosti, izberejo temo ter vrsto prispevka ter določijo naloge in uskladijo končni prispevek. Te ocenjuje mednarodna žirija.

Prispevki mladih poročevalcev na enem mestu

Letošnje skupne prispevke slovenskih mladih poročevalcev in vrstnikov iz drugih držav si oglejte na Facebook strani MPO Mladi poročevalci za okolje – Objave | Facebook. Najboljši prispevki Mladih poročevalcev za okolje na mednarodni ravni so navedeni na povezavi Winners of the International YRE Competition 2022 – YRE. Vsi prispevki letošnjega leta s celega sveta pa so dostopni na mednarodni platformi na povezavi YRE Competition – Told with Exposure.

Iskrene čestitke vsem sodelujočim mladim poročevalcem in mentorjem, še posebej seveda vsem v ožjem izboru in pohvaljenemu prispevku v kategoriji MPO – Mednarodno sodelovanje! Vabimo vas, da se v šolskem letu 2022/2023 v čim večjem številu podate na pot ustvarjanja skupnih okoljskih prispevkov z vrstniki iz drugih držav!

X