Na Ekokvizu za OŠ 2023 zmagale učenke OŠ LESKOVEC PRI KRŠKEM

Z državnim tekmovanjem, ki je potekalo v torek, 14. marca 2023 na OŠ Spodnja Šiška v Ljubljani, se je zaključilo letošnje tekmovanje v ekoznanju za osnovne šole iz vse Slovenije.

V poznavanju okoljskih tem je največ znanja pokazala ekipa Leskovec 1 iz OŠ Leskovec pri Krškem. Drugo mesto je zasedla ekipa Ekošturci 1 iz OŠ Šturje pri Ajdovščini, tretje pa ekipa Ahatniki iz OŠ Frana Kranjca Celje. Nagrade najboljšim je podelil Teodor Prosen, vodja skupine za trajnostno poslovanje v Telekomu Slovenije, ki je tudi soorganizator Ekokviza.

Na letošnjem Ekokvizu so osnovnošolci tekmovali v štirih tematskih sklopih: 1) e-odpadki in recikliranje elektronskih naprav,  2) trajnostni razvoj, varstvo okolja in onesnaževalci, 3) ogljični odtis in 4) zelena energija. 12. januarja je potekalo šolsko tekmovanje, na katerem se je med seboj preko spletne aplikacije pomerilo 792 ekip iz 128 osnovnih šol, skupno kar 2.376 učencev iz šestih, sedmih in osmih razredov. Na državno tekmovanje se je uvrstilo osem ekip, ki so na šolskem tekmovanju dosegle največ točk v posamezni regiji, ter štiri dodatne ekipe s skupno najvišjim številom točk.

Državno tekmovanje je potekalo v dveh delih. V prvem delu so ekipe prek spletne aplikacije odgovarjale na 30 vprašanj. Ekipe so bile glede na rezultate reševanja kviza po pisnem delu razdeljene v štiri skupine. Drugi del tekmovanja je potekal v živo na odru, kjer so se ekipe med seboj pomerile v igri »hitri prsti«. Zmagovalci posamezne skupine so v predtekmovanju postali ekipa Leskovec 1 iz OŠ Leskovec pri Krškem, ekipa Sava 12 iz OŠ Sava Kladnika Sevnica, ekipa Ahatniki iz OŠ Frana Kranjca Celje in ekipa Ekošturci 1 iz OŠ Šturje Ajdovščina. V prvem polfinalnem dvoboju sta se pomerili ekipi iz OŠ Leskovec pri Krškem in OŠ Sava Kladnika Sevnica, kjer je blestela ekipa iz OŠ Leskovec pri Krškem. V drugem polfinalnem dvoboju pa je ekipa Ekošturci 1 iz OŠ Šturje Ajdovščina premagala ekipo Ahatniki iz OŠ Frana Kranjca Celje.  Po zastavljenih sedmih vprašanjih v finalu je zmagovalka letošnjega Ekokviza postala ekipa Leskovec 1 iz Osnovne šole Leskovec pri Krškem.

Vse ekipe so imele veliko podporo v glasnem navijanju svojih sošolcev in prijateljev, pesti pa so za svoje učence stiskali tudi njihovi mentorji.

Rezultati državnega tekmovanja
X