“PREHRANA NEKOČ IN DANES, ZDRAV ŽIVLJENJSKI SLOG, GIBANJE IN ZDRAVJE”
Na sejmu GREEN VITA – Altermed, ki je potekal v Celju od 20. do 22. maja 2022 se je predstavilo 81 ustanov, ki so prikazale tematske vsebine, ki so bile namenjene prehrani in zdravemu življenjskemu slogu.
Poleg predstavitev na stojnici so se sodelujoči predstavili še na degustacijskem in predstavitvenem odru. Na predstavitvenem odru so prikazali številne aktivnosti posameznih šol, v demonstracijski kuhinji pa prikazali najrazličnejše načine priprave zdrave hrane, sadnih napitkov in namazov.
Hrana
Na stojnicah so razstavljavci s svojimi razstavnimi eksponati izpostavili pomen uravnotežene, zdrave in pestre prehrane ter zelišč s poudarkom, kako je bilo nekoč, prikazali pa so tudi stanje danes, in to z vidika vplivov podnebnih sprememb, ki bodo bistveno vplivale na zmanjševanje kmetijske produktivnosti, predvsem zaradi dejavnikov kot so povišanje temperature, spremembe padavin, ekstremni vremenski dogodki …
Gibanje
Številne teme na razstavnih prostorih sejma Altermed so bile v znamenju pomena gibanja skozi dejavnosti otrok, učencev, dijakov – mladih s poudarkom o pomenu gibalne dejavnosti na celotni razvoj osebnosti in na zdravstveno preventivni pomen s sporočilom, da je redna gibalna aktivnost koristna za krepitev in varovanje zdravja, ki zagotavlja zdrav življenjski slog v vseh starostnih obdobjih.
Zdravje
Predstavitve so bile namenjene promociji zdravja s poudarkom na izbiri zdravega življenjskega sloga in kakovosti življenja. V ospredju je bila vzgoja za zdravje, katera je bila opredeljena skozi cilje, v katerih so sledili odpravljanju slabih prehranskih navad in razvad, dajali poudarek večji telesni aktivnosti, zdravim medsebojnim odnosom, zdravi in uravnoteženi prehrani, lokalna pridelani in predelani hrani, varnemu okolju, večji poudarek so posvetili osveščenosti, motivaciji in odgovornosti posameznika za lastno zdravje in organizirano vključevanje v lokalno okolje.
Zaključek natečaja Eko-paket
V petek, 20. maja 2022 je potekala tudi zaključna prireditev nagradnega natečaja Eko-paket.
ustanova |
naslov predstavitve |
točke |
Vrtec Ciciban | Vrtiček je dober kotiček | 25 |
Vrtec Ciciban | Pot dobrot | 25 |
OŠ Sveti Tomaž | Od lončka do lonca | 25 |
OŠ Ivana Skvarče Zagorje | Jejmo skupaj | 22 |
Vrtec Ledina | Dobrote iz zmajčkove kuhinje | 25 |
Vrtec Radenci – Radenski mehurčki | Nekoč »ožejeni žgejnki«, danes pomfri | 25 |
Vrtec Pobrežje Maribor | Kruh nekoč in danes | 25 |
ŠC Novo mesto, Srednja strojna šola | Od moke do izdelka | 25 |
Biotehniška šola Maribor | Apiterapija | 21 |
SŠ Zagorje | Z majhnimi koraki do velikih sprememb | 25 |
Vrtec Antona Medveda Kamnik | Debela repa | 25 |
Dijaški dom Ivana Cankarja | Pehar suhih hrušk | 25 |
OŠ Olge Meglič Ptuj | Zdrav v nov dan | 25 |
Vrtec Ivana Glinška Maribor | Prehrana nekoč, danes in zdrav življenjski slog | 25 |
Prva gimnazija Maribor | Trans maščobe v prehrani | 25 |
Vrtec Škofja Loka | Cvetoča jablana | 25 |
VIZ OŠ Rogatec s PŠ | Čajanka | 25 |
Vrtec Tezno Maribor | Prehrana nekoč in danes ter zdrav življenjski slog | 25 |
CUEV Strunjan | Rožmarin – morska rosa | 25 |
SŠ za gostinstvo in turizem Celje | Zdravi prigrizki | 25 |
Srednja trgovska šola Ljubljana | Čebeli panji na strehi Strš Ljubljana | 25 |
Vrtec Gorišnica | Od zrna do kruha | 22 |
Šola za hortikulturo in vizualne umetnosti | Od setve do žetve | 25 |
OŠ Sveti Jurij | Goričke dobrote | 25 |
OŠ Puconci | Hrana nekoč in danes – buče | 25 |
Srednja zdravstvena šola Slovenj Gradec | Merjenje krvnega pritiska in sladkorja | 25 |
Gimnazija in SŠ Kočevje | Si tisto, kar ješ – od glave do pete | 25 |
OŠ Notranjski odred Cerknica | Lokalno hrano uživam, kar ne pojem, recikliram | 25 |
VIZ OŠ Dobrepolje | Žganci | 25 |
Kranjski vrtci | Buče in korenje – zdravo življenje | 25 |
OŠ Bršljin | Ali znamo jesti zdravo | 25 |
OŠ Oskarja Kovačiča | Hop, hop na poskok | 22 |
Vrtec Mojca | Kekčevi nasveti za zdravo življenje | 25 |
OŠ Ob Rinži Kočevje | Na Kočevskem živimo, za dobro zdravje in hrano skrbimo | 25 |
ustanova |
naslov predstavitve |
točke |
OŠ Karla Destovnika – Kajuha | Lepa ajda | 25 |
Vrtec Velenje | Eno jabolko na dan … | 25 |
ŠC Celje – SŠ za strojništvo, mehatroniko in medije | Jejmo lokalno in zdravo | 22 |
VVZ Ilke Devetak Bignami Tolmin | Prehrana danes in zdrav življenjski slog | 25 |
OŠ IV Murska Sobota | Naši namazi | 25 |
OŠ Lenart | Predstavitev dela šole | 25 |
OŠ Lenart – enota vrtec | Od pridelka do konzerviranja | 25 |
OŠ F. S. Finžgarja Lesce | Ustvarimo prijetno vzdušje pri obedu | 25 |
OŠ F. S. Lesce PŠ Begunje | Z zdravo in lokalno hrano skozi letne čase | 25 |
OŠ Železniki | Od zrna do kruha | 22 |
I. OŠ Celje | Potovanje krožnika; najprej v preteklost – nazaj v prihodnost | 25 |
Vrtec Mengeš | Brez čebele ni življenja | 25 |
Ekonomska šola Celje | Učno podjetje, promotor zdravega načina življenja | 25 |
OŠ Stražišče Kranj | Ponovna uporaba plastike | 22 |
OŠ Glazija Celje | Zdravo sladkanje | 25 |
OŠ in vrtec Apače, Vrtec Apače | Tekstil tako ali drugače | 25 |
OŠ Notranjski odred Cerknica, PŠ Maksim Gaspari Begunje | Meda polna skleda | 25 |
OŠ Cankova | Naj medi! | 25 |
OŠ Miklavž na Dravskem polju in PŠ Dobrovce | Naše korenine | 25 |
OŠ Miklavž na Dravskem polju, Vrtec Vrtiljak | Starodavna rastlina za nove čase | 25 |
OŠ Grm Novo mesto | Grmkov zajtrk | 25 |
Vrtec Manka Golarja Gornja Radgona | Od čebele do zdravih dobrot | 25 |
Vrtec Borisa Pečeta Maribor | Ko je bila babica majhna | 25 |
OŠ Zadobrova | Malica drugače | 25 |
OŠ Vavta vas | 1,2,3, telovadimo zdaj vsi | 25 |
OŠ Gornja Radgona | Kopriva – kraljica rastlin | 25 |
Vrtec Šentjur | Bogati darovi čebel | 25 |
Srednja zdravstvena in kozmetična šola Celje | Bod moja, bod moj t bom lešnikov dal | 25 |
OŠ Šmartno pri Litiji | Zdrava hrana nekoč in danes | 22 |
OŠ Lesično | Diši po pehtranu | 25 |
OŠ Mladika Ptuj | Oreh – Jupiterov kraljevi želod | 25 |
I. OŠ Žalec | S hmeljem živimo | 25 |
Vrtec Kolezija | Dobra jed se sama ponuja | 25 |
OŠ Lava |
Prehrana nekoč in danes | 25 |