SLOVENSKI DAN BREZ ZAVRŽENE HRANE: ZBUDITE SVOJO HRANOZAVEST!

Čas je, da zbudimo svojo hranozavest! 24. aprila je datum, ki ga je vlada Republike Slovenije na pobudo programa Ekošola in podjetja LIDL Slovenija ter ostalih partnerjev lani razglasila za slovenski dan brez zavržene hrane. Čas je, da znova združimo moči in opozorimo na dejstvo, da hrana ni in ne sme biti odpadek.

Vsako leto v Sloveniji zavržemo približno 72 kilogramov hrane na prebivalca. Ta številka ni le statistika, ampak odsev naših vsakodnevnih navad, načina življenja in odnosov, ki jih gradimo do tistega, kar imamo. Predstavljajte si mizo, obloženo s hrano, ki nikoli ne doseže naših ust – vsega sadja, zelenjave, mesa, žita … Hrane, s katero bi lahko nahranili mnoge, a žal konča v smeteh. Vsako jabolko, vsak kos kruha, ki ju brez premisleka zavržemo, nosi svojo zgodbo: zgodbo o trudu, vodi, energiji, življenju in času, ki so bili vloženi v pridelavo, prevoz, prodajo, kuhanje, serviranje …

24. aprila, na slovenski dan brez zavržene hrane, imamo priložnost, da zgodbo napišemo drugače. To je dan, ko imamo moč, da se odločimo za spremembo svojih navad, da postanemo zgled svojim družinam, otrokom, mladostnikom, sodelavcem in skupnosti. To je dan, ko bi se moral vsak od nas vprašati, kaj lahko stori, da bo jutri naš planet malo bolj zelen, naše mizne malo manj prazne in naša srca polnejša.

ZBUDI SVOJO HRANOZAVEST

Hranozavest je pot življenja.

Je zavestna odločitev, da delaš dobro. Zase in za planet.

Je trenutek, ko skrbno uporabiš ostanke hrane. Ko poslušaš svoje telo in preudarno načrtuješ obroke.

Hranozavest je filozofija, ki spodbuja celosten pristop k hrani

za manj zavržkov in uravnotežen življenjski slog.

Obeležite slovenski dan brez zavržene hrane in tudi vi prispevajte svoj košček v mozaiku pri ustvarjanja boljšega sveta.

Vabimo vas, da ta dan ne bo le simbolni, ampak začetek trajne spremembe. Vzemimo si čas za razmislek o tem, kako kupujemo, kaj kuhamo in koliko hrane zares potrebujemo. Organizirajmo delavnice v vrtcih, šolah, fakultetah, v lokalnih skupnostih. Spoznajmo, kako lahko z majhnimi koraki naredimo velike spremembe. Skupaj lahko učimo, kako se hrana pravilno shranjuje, kako iz ostankov pripraviti nove obroke, kako načrtovati nakupovanje, da zmanjšamo odpadke.

Pridružite se nam, delite svoje zgodbe in ideje na družbenih omrežjih z oznako #ZbudiHranozavest #Ekošola in pokažite, da vam ni vseeno. Bodite del gibanja, ki ne sprejema zavržene hrane kot neizogibnega dela našega življenja, ampak kot izziv, s katerim se lahko in moramo spopasti.

Začnimo zdaj, skupaj, na slovenski dan brez zavržene hrane.

 

VAŠA DEJANJA ŠTEJEJO, VAŠ GLAS SE SLIŠI, VAŠA HRANOZAVEST PREBUJA SPREMEMBE!

 PREDLOGI ZA AKTIVNOSTI ZA IZVEDBO SLOVENSKEGA DNE BREZ ZAVRŽENE HRANE

 Spletni kviz (12 vprašanj) na temo »hranozavesti« za tretjo triado OŠ: https://quiz.radio.si/8669a173-cf7a-46f9-bfaa-5074ee7ea344

Filmček iz poslanih literarno/likovno/grafičnih del letošnjega natečaja: https://video.arnes.si/watch/2kq28x5k6xr1

MATERIAL ZA DELJENJE NA SPLETNIH STRANEH USTANOV: na spletni strani Ekošole (link do Hrana ni za tjavendan), na spletni strani: www.danbrezzavrzenehrane.si in na spletni strani https://podjetje.lidl.si/nas-trajnostni-razvoj/nasi-trajnostni-projekti/hrana-ni-za-tjavendan .

SPLETNE STRNI ZA INFORMACIJE IN DELJENJE: www.brezzavrzenehrane.si, FB Ekošola, FB Lidl Slovenija, #danbrezzavrzenehrane

Nasveti za manj zavržene hrane

 Razlagalno gradivo

NAGRADNI NATEČAJ

Nagrajenih bo 5 najboljših kampanj!

Svoje dejavnosti/prispevke/kampanje pošljite na: hrananizatjavendan@gmail.com do 15. maja 2024.

Kampanjo lahko združite s samim projektom Hrana ni za tjavendan (predlog: vrhunec projekta Hrana ni za tjavendan je lahko prav slovenski dan brez zavržene hrane).

X