Slovenski mladi poročevalci za okolje mednarodni zmagovalci

Prispevka skupine dijakov z Gimnazije in srednje šole Rudolfa Maistra Kamnik in dijaka z Gimnazije Ledina na 1. in 2. mestu v kategoriji »Young Reporters for the Environment – International Collaboration« (Mladi poročevalci za okolje – mednarodno sodelovanje).

V letošnjem letu je bilo na mednarodno tekmovanje Mladih poročevalcev za okolje prijavljeno rekordno število prispevkov, skupaj kar 234. Med 50 prispevki v kategoriji »MPO – mednarodno sodelovanje« (YRE – International Collaboration) je mednarodna žirija najvišje število točk namenila dvema prispevkoma slovenskih mladih poročevalcev, ki so jih pripravili z vrstniki iz drugih držav:

1. mesto: Gimnazija in srednja šola Rudolfa Maistra Kamnik ter Istek Ozel Acibadem Anadolu Lisesi, Turčija za članek: Tweeting Trouble: Climate Change. Are We Silencing Our Birds?, mentorica: Tatjana Cvrtila Ložar;

2. mesto: Gimnazija Ledina (Gašper Roblek) in Diogo Martens, Portugalska za video: Under the Surface: the unknown importance of Wetlands, mentorica: Alja Sabadžija.

Najboljše prispevke s celega sveta je izbrala devetčlanska mednarodna žirija, ki jo sestavljajo strokovnjaki z novinarskega področja, predstavniki FEE in zmagovalci preteklih let. Podrobnejši opis, seznam članov žirije in najboljši prispevki v vseh kategorijah na povezavi: YRE Global – Winners of the International YRE Competititon 2023.

V ožji izbor se je sicer uvrstilo pet prispevkov slovenskih avtorjev, kar je velik uspeh, saj število prijavljenih prispevkov vsako leto narašča. Več: YRE Global – YRE Competition 2023 – short-list entries.

Čestitke prvo- in drugouvrščenim prispevkoma ter vsem drugim mladim poročevalcem in mentorjem za vrsto zanimivih dejavnosti, ki ste jih izvedli z vrstniki iz drugih držav in jih prestavili v skupnem prispevku. Dokazujemo, da skrb in glas za okolje presegata jezikovne, državne in geografske meje.

Vabimo vas, da se pridružite skupnosti Mladih poročevalcev  za okolje v čim večjem številu tudi v šolskem letu 2023/2024.

X