Teden slovenske hrane v Vrtcu pri OŠ Mala Nedelja

Teden slovenske hrane v znamenju ajde – medovite rastline, ki nas je povezala skozi igro, ustvarjanje in kulinariko

V skupini otrok, starih od 4 do 6 let, smo letošnji Teden slovenske hrane namenili spoznavanju ajde – medovite, zdravilne in vsestranske rastline, ki je že stoletja del slovenske kulinarične in kulturne dediščine. Ajda je postala rdeča nit vseh naših dejavnosti: raziskovanja, ustvarjanja, pogovorov ter predvsem kulinaričnega ustvarjanja, v katerem so otroci z velikim veseljem sodelovali.

Ajda pod drobnogledom radovednih malčkov

Otroci so skozi igro spoznavali najrazličnejše lastnosti ajde. Opazovali so ajdova semena, tipali liste in primerjali različne oblike ajdovih živil, od kaše do moke. Raziskovali so, kje ajda raste, zakaj jo čebele obožujejo in kako pomembna je kot medovita rastlina. Posebej so si natančno ogledali tudi celotno rastlino – od nežnega cveta in votlega stebla do razvejanih korenin – ter tako razumeli, kako se posamezni deli med seboj povezujejo.

Tako so preko izkustvenega učenja postopoma spoznali, kako dragocena je ajda kot rastlina in kot živilo.

Kuharska delavnica v duhu ajde

Največ navdušenja je požela kulinarična delavnica, v kateri so otroci spoznavali, kako raznolike jedi lahko pripravimo iz ajde. Zavihali so rokave in ustvarili:

  • ajdove kroglice, ob katerih so se navdušeno oglasili: »Po žgejnkih diši!«,
  • ajdove palačinke,
  • dišeč ajdov kruh,
  • tradicionalni prleški ajdov krapec,
  • ter sladico, ki jih je še posebej očarala – ajdove žgance z Grolekovo (jurkino) marmelado.

Pri vsakem receptu so preizkušali nove vonje, teksture in okuse, pogumno primerjali jedi ter izražali, kaj jim je najbolj všeč. Ob tem so se pogovarjali o izvoru hrane, pomenu lokalnih sestavin ter o tem, kako lahko iz preproste rastline, kot je ajda, ustvarimo pravo kulinarično doživetje.

Ajda v družbi čebel – zaključek s tradicionalnim slovenskim zajtrkom

Naše tedensko raziskovanje ajde smo zaključili s tradicionalnim slovenskim zajtrkom, kjer so se nam pridružili tudi lokalni čebelarji. Otroci so obnovili znanje o medovitih rastlinah, ugotavljali, zakaj čebele obiskujejo ajdo, ter spoznavali pomen povezovanja lokalne hrane, narave in tradicije.

Teden, poln ajdovih doživetij

Otroci so skozi številne dejavnosti doživeli, kako lahko igra, ustvarjalnost in kuhanje postanejo most do raziskovanja narave in zdrave prehrane. Ajda jih je spremljala na vsakem koraku – v pogovoru, na krožniku, med ustvarjanjem in v igri. Ves teden so bili radovedni, aktivni in polni navdušenja, zato verjamemo, da jim bo izkušnja ostala v lepem spominu. Ob naslednji priložnosti pa se bodo z veseljem podali v raziskovanje nove medovite rastline.

Dejavnost je pripravila vzgojiteljica Liljana Peršak, koordinatorica vrtčeve Ekovrtilnice

X