V SITI TEATRU RAZGLAŠENI ZMAGOVALCI PROJEKTA MISIJA: ZELENI KORAKI 2021/2022

1.600 slovenskih ekošolarjev za trajnostno mobilnost: smo ozaveščeni, a še nismo dovolj trajnostni

7. junija 2022 – Danes se je s podelitvijo nagrad zaključil ozaveščevalni projekt Misija: Zeleni koraki, ki med slovenskimi otroki, učenci in dijaki spodbuja zeleni promet in bolj trajnostne potovalne navade. V šestih letih je bilo v projekt neposredno vključenih kar 13.000 otrok iz cele Slovenije, ki so kot rezultat učenja, raziskovanja in ozaveščanja o trajnostni mobilnost pripravili ankete, razstave, likovne in grafične izdelke, literarna in dramska dela, skulpture, fotoreportaže in video prispevke. Razstava letošnjih izdelkov, ki so nastali v projektu, je na ogled v kleti Dvorane A v BTC Cityju Ljubljana do konca junija 2022.

Dijaki 2. letnika Gimnazije Jožeta Plečnika Ljubljana so izvedli anketo o trajnostni mobilnosti in dobili naslednje odgovore: Več kot 86 % dijakov potuje v šolo z zelenim prevoznim sredstvom. Več kot 93 % od teh dijakov misli, da smo o onesnaževanju dovolj ozaveščeni. Več kot 87 % od teh dijakov misli, da ljudje ne upoštevajo napotkov glede zelenega prevoza. Zato spodbujajo druge k uporabi zelenih prevoznih sredstev za boljšo prihodnost vseh nas.

Letos je v projektu sodelovali 1.600 otrok, učencev in dijakov iz 52 slovenskih vrtcev, osnovnih in srednjih šol, pa tudi študentov, ki so se ukvarjali s tem, kakšno bi naj bilo čim bolj prijazno prevozno sredstvo. Vpliv na vsebino njihovega dela je imel tudi pojav pandemije COVID-19 v preteklih letih, ki je pokazal, kako naše vsakdanje in počitniške potovalne navade vplivajo na ogljični odtis v prometu.

Marcel, 2. letnik Gimnazije Jožeta Plečnika Ljubljana: »V šolo pridem s kolesom, ker je okolju prijazno sredstvo in moja pot do šole je tako tudi najhitrejša. Zeleni prevoz je zelo pomemben in za okolico mesta tudi zelo praktičen. Mislim, da so ljudje dovolj ozaveščeni o zelenem prevozu.«

Program Ekošola in družba BTC že šest let sooblikujeta dolgoročni partnerski projekt Misija: Zeleni koraki, ki je namenjen ozaveščanju mladih o trajnostnih vidikih in oblikah prometa. »Čeprav se projekt primarno osredotoča s trajnostnimi načini prevoza, v okviru projekta odpiramo tudi širša vprašanja. V prvi vrsti gre seveda za varnost v prometu, vsebine aktivnosti po vrtcih in šolah pa kažejo, da okolju prijazne potovalne navade povezujejo tudi z gibanjem in zdravim življenjem. Čeprav je vprašanje trajnostne mobilnosti v veliki meri povezano s tem, kakšna je na primer tudi javni promet, otroke in mlade spodbujamo predvsem v tem, da bi razmišljali o tem, kaj lahko sami izboljšajo svoje potovalne navade,« opisuje mag. Gregor Cerar, nacionalni koordinator programa Ekošola.

»V družbi BTC smo letos s ponosom že 6. leto podprli projekt Misija: Zeleni koraki, v okviru katerega skupaj z otroki ozaveščamo o pomenu trajnostne mobilnosti. Veseli nas, da je projekt v letošnjem letu združil kar 1.600 mladih ustvarjalcev, ki so letos z ustvarjanjem kreativnih izdelkov ponovno spodbujali k uporabi okolju prijaznejših oblik mobilnosti,« poudarja Miha Mermal, izvršni direktor za marketing in trajnostni razvoj družbe BTC.

Kot vsako leto doslej, je del projekta tudi nagradni natečaj, s katerim partnerja nagradita najbolj ustvarjalne likovne izdelke, domiselno tehnično-grafično ustvarjanje in raziskovalno delo o trajnostni mobilnosti.  Izdelke mladih ustvarjalcev si je mogoče ogledati do konca junija, v kleti Dvorane A v BTC Cityju Ljubljana.

Zmagovalci projekta Misija: Zeleni koraki 2021/2022 po kategorijah

Izdelki mladih ustvarjalcev so do konca junija 2022 na ogled v kleti Dvorane A v BTC Cityju Ljubljana.

X