KOLIKO HRANE ZAVRŽEMO VSAKO LETO? KJE NASTANE NAJVEČ ODPADNE HRANE? KAJ SE S TO HRANO ZGODI? ALI LAHKO KOLIČINO ODPADNE HRANE ZMANJŠAMO?
OPIS PROJEKTA:
Vabimo vas, da se pridružite projektu Hrana ni za tjavendan in ugotovite, ali je zavržena hrana problem tudi v vaši ustanovi. Spodbudite otroke, učence, dijake, zaposlene in starše k razmišljanju o socialnih, okoljskih in ekonomskih problemih, povezanih z zavrženo hrano.
Hrana, ki jo zavržemo, predstavlja zavrženo vodo, energijo in naravno bogastvo. Zato moramo iskati rešitve, da bo odpadkov čim manj – tudi na področju prehrane.
Cilji:
- Zmanjšati in preprečiti nastajanje zavržene hrane doma in v šoli.
- Spodbuditi praktično uporabo neporabljene hrane in prikazati pravilen način shranjevanja prehranskih izdelkov (kuharski mojster ni tisti, ki dobro kuha ter ustvarja veliko odpadkov, temveč tisti, ki premišljeno nakupuje in porabi vse sestavine).
- Pravilno reciklirati in odlagati ostanke hrane (kompostiranje in ločeno odlaganje v zabojnik za biološke odpadke).
- Povečati zavedanje o odgovornem ravnanju s hrano.
- Izobraževati o odgovornem ravnanju s hrano in zavrženo hrano.
Aktivnosti:
Z izvajanjem različnih aktivnosti na temo zmanjševanja zavržene hrane boste po korakih prišli do uporabnih rešitev na sistemski in ozaveščevalni ravni.
Za mentorje projekta je pripravljeno gradivo, v katerem so navedeni koraki dela, možne aktivnosti, primer dnevnika zavržene hrane ter nekateri predlogi za zasnovo izboljšav. Za vodje projektov, organizatorje prehrane in vodje šolskih kuhinj bomo pripravili tudi brezplačno delavnico.
KUHLIN DNEVNIK ZAVRŽENE HRANE
DNEVNIKI IN NAVODILA
– Dnevnik zavržene hrane
– Dnevnik zavržene hrane – navodila mentorjem (II. in III. triada OŠ, SŠ)
– Gospa Kuhla – z navodili za mentorje (vrtci, I. triada OŠ, PP)
– Kuhlin dnevnik zavržene hrane
– Kuhlin dnevnik zavržene hrane – za mlajše (NOVO)
KNJIŽICE, PRAVLJICE, PESMICE
– Hrana ni za tjavendan
– Zelenjavna juha
– Odnos do hrane skozi oči mladih
- COOK-BOOK, E. Susuri, SEPŠ Koper
- HRANA NI ZA TJAVENDAN, R. Miteva, SEPŠ Koper
- HRANE POLNA KANTA, Ž. Veber, P. Vezjak, E. Satler Klampfer; OŠ Miklavž na Dravskem polju
- KOTIČEK KRUHKOVIH, M. Sepaher, S. Colnar, Kmetijska šola Grm
- OLI REŠUJE, G. Sajko, N. Koren., OŠ Miklavž na Dravskem polju
- SUPERJUNAK TONČEK, E. Cah, SEPŠ Koper
RECIKLIRANA KUHARIJA – KNJIŽICE RECEPTOV
Reciklirana kuharija 2023/2024
Reciklirana kuharija 2022/2023
Reciklirana kuharija 2021/2022
Reciklirana kuharija 2020/2021
Reciklirana kuharija 2019/2020
Reciklirana kuharija 2018/2019
Reciklirana kuharija 2017/2018
Reciklirana kuharija 2016 in 2017
Reciklirana kuharija 2015
Oddaja poročil, projektov in natečajev projekta Hrana ni za tjavendan
na naslov: hrananizatjavendan@gmail.com
Vprašalnik zaključno poročilo projekta Hrana ni za tjavendan