OHRANJANJE BIOTSKE PESTROSTI

2. februarja smo obeležili svetovni dan mokrišč, letos pod sloganom »Življenjska povezanost mokrišč in ljudi«.

Mokrišča so ključna za ekosistemsko ravnovesje, saj so vir pitne vode in hrane, so zibelka biotske raznovrstnosti, so izjemnega pomena za blaženje učinkov podnebnih sprememb in prispevajo k zdravju in dobremu počutju ljudi.
Žal pa so mokrišča zaradi človekovega delovanja eden najbolj ogroženih ekosistemov na Zemlji in jih izgubljamo celo trikrat hitreje kot gozdove.

Vabljeni, da mokrišča raziščete skupaj z otroki/učenci/dijaki v okviru projekta Ohranjanje biotske pestrosti, kjer lahko sodelujete v dveh razpisanih natečajih. Več: https://ekosola.si/ohranjanje-biotske-pestrosti-23-24/

Tudi v javnem podjetju INFRA d.o.o. (podpornik projekta) se zavedajo pomena mokrišč ter soodvisnosti vode in življenja. Ob gradnji spremljajoče infrastrukture ob HE na verigi Spodnje Save namenjajo veliko pozornosti ohranjanju in izvedbi nadomestnih mokrišč in habitatov ter skrbi za živali.

Zanimivosti:

(Prva fotografija):  POLJSKI VRABEC (PASSER MONTAUS)

Med pticami v naši okolici so najbolj znani vrabci. Če malo bolj natančno pogledamo te naše pernate prijateljčke, jih opazimo povsod: na strehah, na klopcah, na poteh in največ seveda v grmovju, pa opazimo razlike v barvi. Na sliki predstavljamo poljskega vrabca (Passer montanus), ki je poleg domačega vrabca (Passer domesticus) najbolj znana vrsta vrabcev. Najlažje vrabce ločimo po barvi glave, ki je pri domačem sive barve, pri poljskem pa temno rjave barve. Vrabci domujejo tudi na območju ob pretočni akumulaciji pri HE Brežice in jih med sprehodom lahko opazimo vse povsod.

(Druga fotografija):  VELIKA SINICA (PARUS MAJOR)

Sinice so najbolj priljubljene med vsemi pticami. Med njimi, ki jih je več vrst tudi pri nas, sta najbolj priljubljena plavček in velika sinica (Parus major). Plavček se približa hišam pozimi, velika sinica pa se suče okrog nas vse leto. Za njih poskrbimo tako, da pozimi v krmilnice nastavimo semena, da lažje preživijo mrzlo zimo, spomladi pa na varno mesto pred mucami postavimo valilnice, v katere samček in samička pridno prinašata suho travo, peresa, in razen material za gnezdo, iz katerega se malu sliši nežno ščebetanje mladičkov. Na fotografiji predstavljamo veliko sinico (Parus major).

(Tretja fotografija):  INFORMATIVNA TABLA OTOKI OB PRETOČNI AKUMULACIJI HE BREŽICE – V SNEG ODETA NARAVA

Na nasipih okrog vsega akumulacijskega jezera HE Brežice so postavljane informativne table, na katerih so fotografije raznih vodnih ptic in drugih živali, ki pozdravijo številne obiskovalce jezera in jih informirajo o življenju ob jezeru in na vodi. Na informativnih tablah so podane bistvene informacije o posameznem nadomestnem habitatu v sliki in besedi o rastlinskih in živalskih vrstah, ki jih najdemo na tem območju. Jezero oz. pretočna akumulacija pri HE Brežice je vse leto polno raznih vodnih ptic, ki prihajajo in spet odletijo v druge kraje, kamor jim narekuje narava, tako da se vrste ptic na gladini jezera menjajo glede na letne čase. Tudi pozimi, ko sneg prekrije nasipe, jih je precej, največ pa je rac mlakaric, ki pri nas živijo vse leto. Na priloženi fotografiji se nam ponudi prekrasen pogled na naravo v prelepi zimski idili.

X