EKOŠOLE NA SEJMU ALTERMED 2024

Tudi letos so se ekošole predstavile na sejmu Altermed & Flora, ki je potekal od 15. do 17. marca na Celjskem sejmu. Naslov letošnje teme, ki so jo vrtci, osnovne in srednje šole prikazali na sejmu, je bil ODGOVORNO S HRANO.

V treh dneh je sodelovalo 533 učiteljev, vzgojiteljev ter mladih iz 127 ustanov, ki so prikazali tematske vsebine, namenjene prehrani, gibanju in zdravju, in se predstavile na predstavitvenem odru in demonstracijski kuhinji.  Letošnja rdeča nit predstavitev na stojnicah je bilo odgovorno ravnanje s hrano, v sklopu stojnic so odgovarjali na vprašanja, zakaj je odgovorno prehranjevanje tako pomembno, kako lahko hrano, ki nam je ostala, uporabimo za druge jedi, tako da je ne vržemo stran, kakšen ogljični odtis pustijo zavržki hrane, zakaj je pomembno vključevanje sezonsko in lokalno pridelane hrane. Udeleženci so na stojnicah predstavili tudi didaktične igre, kulturno dediščino svojega kraja, različne zelenjavne namaze, jedi iz lokalno pridelanih živil in napitke.

Na predstavitvenem odru so mladi prikazali številne aktivnosti posameznih šol, v demonstracijski kuhinji pa prikazali najraznovrstnejše načine priprave zdrave hrane, napitkov in namazov.

ZAKLJUČEK NATEČAJA EKO-PAKET

V petek je potekala zaključna prireditev nagradnega natečaja projekta Eko-paket, ki je letos potekal že sedemnajstič. Iz leta v leto otroci in mladi skupaj z mentorji dokazujejo, da je odpadna kartonska embalaža za mleko in sokove odličen material za ustvarjanje novih uporabnih izdelkov v šoli, doma in drugje. Tudi letos so sodelujoči pokazali izjemno domiselnost in hkrati praktičnost. Odpadna KEMS je zaživela v maketi biotske raznovrstnosti, ekovozilih, živalih in različnih družabnih igrah in mnogih drugih izdelkih. V natečaju je sodelovalo 166 vrtcev in šol z več kot 1800 izdelki. Nagrajenci Eko-paketa

Nagrajeni izdelki so bili v času sejma razstavljeni na stojnici programa Ekošola.

TEKMOVANJE V DEMONSTRACIJSKI KUHINJI

V soboto je potekalo tekmovanje v pripravi zdravih jedi, s čimer so sodelujoči učenci prikazali pomen zdrave prehrane. Recepte zmagovalnih jedi, ki so jih pripravili »mladi kuharji«, so obiskovalci poskusili in na sejmu glasovali zanje. Zmagovalni recepti bodo objavljeni v naslednji številki revije JANA.

Mladi tekmovalci so pripravljali jedi s poudarkom na zdravi, okusni in cenovno ugodni hrani. Pripravljali so namaze, solate, palačinke in polpete. Največ glasov so prejeli učenci OŠ Šmartno pri Slovenj Gradcu, ki so pripravili koprivne palačinke in koprivne polpete. Nagrajeni sta bili še dijakinji Gimnazije in SŠ Kočevje z ajdovo omleto s čemažem in prosenimi kalčki ter učenca OŠ Lava z zdravim Ferrero Rocher v kozarcu.

DIDAKTIČNA APLIKACIJA ZELENI PINGVIN

Na sejmu smo udeleženim šolam predstavili izobraževalno platformo, ki preko interaktivne igre omogoča razumevanje pozitivnega vpliva na okolje. Interaktivna digitalna platforma spodbuja mlade k spreminjanju navad ter tako prispeva k energetski učinkovitosti.

V treh dneh je sejem obiskalo 19.490 obiskovalcev, ki so si ogledali predstavitve na stojnici. Na stojnici programa Ekošola je bil poleg maskote Zelenega pingvina obiskovalcem na voljo izobraževalni letak, na katerem je bila predstavljena vsebina ozaveščanja o problematiki  in skrb za okolje.

Več o projektu: https://greenpenguin.eu/

MEDNARODNI PROJEKT COFARM4CITIES

Udeležence sejma smo seznanili tudi z mednarodnim projektom CoFarm4Cities, v okviru katerega bodo partnerji ustvarili trajnostni model za urbano kmetovanje v srednji Evropi. Pri programu Ekošola bomo razvili izobraževalni program za učence in metodološko usposabljanje za učitelje.

Več o projektu na https://ekosola.si/cofarm4cities/

OCENJEVALNA KOMISIJA JE STOJNICE TUDI OCENILA, in sicer  po naslednjih kriterijih: aktualna in izvirna vsebina razstavnega prostora, jedrnata vsebinska sporočilnost in privlačnost razstavljenih vsebin, preglednost razstavljenih vsebin, letaki in drugo informativno gradivo ter komunikacija razstavljavcev z obiskovalci.

ZLATO PRIZNANJE – 25 točk; SREBRNO PRIZNANJE – 24 in 23 točk;

REZULTATI ALTERMED 2024
X