Mednarodno srečanje nacionalnih koordinatorjev programa MPO in predstavitev projekta Zeleni pingvin

Med 20. in 21. marcem 2024 se je odvilo dvodnevno mednarodno srečanje nacionalnih koordinatorjev Mladi poročevalci za okolje, ki se ga je udeležilo 61 predstavnikov iz 44 držav, tudi slovenska ekipa programa Ekošola.

Spletni dogodek je bil osredotočen na pomembno vlogo programa MPO pri povezovanju skupnosti za povečanje odpornosti na podnebne spremembe skozi vseživljenjsko učenje.

Udeleženci so razpravljali o tem, kako program MPO motivira mlade k raziskovanju lokalnih okoljskih vprašanj. Prejšnji zmagovalci mednarodnega tekmovanja MPO so predstavili svoje projekte, kjer so sodelovali s člani lokalne skupnosti in njihovimi voditelji, učnimi centri, družinami, kulturnimi ustanovami, podjetji itd.

Dogodek je pokazal, kako pomembno je sodelovanje med različnimi deležniki, da bi dosegli skupni cilj – bolj zeleno in trajnostno prihodnost. Udeleženci so izmenjali izkušnje in dobre prakse, kar bo prispevalo k nadaljnjemu razvoju programa MPO in krepitvi njegovega vpliva po vsem svetu.

Slovenijo sta predstavljala predstavnika programa Ekošola, Gregor Cerar in Lucija Marovt, ki je navzočim predstavila interaktivno aplikacijo Zeleni pingvin. V predstavitvi je izpostavila potencial, ki ga ima Zeleni pingvin kot didaktični pripomoček in kot pripomoček za zmanjšanje ogljičnega odtisa vsakega posameznika. Prav tako je predstavila pobudo za prihodnje sodelovanje programa Mladi poročevalci za okolje, Misije 100 in drugih lokalnih skupnosti, ki spodbuja in ozavešča o podnebni nevtralnosti. Predstavljen je bil tudi prispevek slovenske dijakinje tretjega letnika Gimnazije Ledina Line Terzič, ki je v okviru programa Mladi poročevalci za okolje opravila več intervjujev s pomembnimi deležniki projekta Zeleni pingvin in napisala poglobljen članek.

Prispevek Line Terzič

PPT predstavitve udeležencev

Posnetek srečanja

X