Nagrajenci projekta Šolska VRTilnica za šolsko leto 2023/2024

V letošnji izvedbi  projekta Šolska VRTilnica je sodelovalo kar 336 vzgojno-izobraževalnih ustanov iz celotne Slovenije. Projektu so se pridružili številni vrtci, osnovne in srednje šole ter šole s prilagojenim programom.

Nagradni natečaj Šolski vrt skozi fotografijo je bil razpisan za tri različne kategorije: Klasični vrt, Visoke grede in Zeliščni vrt. Prejeli smo številne čudovite fotografije, ki so pričale o tem, da so otroci in mladostniki v sklopu projekta Šolska VRTilnica razvijali delovne navade, pridobivali nova znanja o rastlinah, naravi in zdravi prehrani ter uživali v praktičnih izkušnjah vrtnarjenja. Nekateri so ustvarili visoke grede in vrtičke na osnovni zemlji praktično iz nič, sejali in sadili so različne vrste sadja in zelenjave, prednjačile so jagode, ki so jih mladi vrtnarji tudi sproti pobirali ter se z njimi posladkali.

Nagradni natečaj Kam gre naš pridelek je prinesel številne vrtnarske in kuharske aktivnosti. Otroci v vrtcih so tako pripravljali zdrave jedi, kot so česnove kroglice, juhe, solate, namaze in smutije. Poskušali so jagode in zelišča ter pripravljali melisin sirup, zeliščne čaje in grozdi sok. V osnovnih šolah so pripravljali različne zeliščne izdelke, jedi in napitke iz pridelkov, v srednjih šolah so pridelke uporabljali za malice, pridobivali so med in pripravljali čaje. Aktivnosti šol s prilagojenim programom pa so vključevale pripravo ozimnice, juh, napitkov ter izdelavo mil in sveč.

Letos smo pod pokroviteljstvom podjetja Semenarna Ljubljana v projektu Šolska VRTilnica znova dokazali, da s šolskim vrtom lahko dosežemo več vzgojno-izobraževalnih ciljev, vključno z vzgajanjem otrok, učencev in dijakov za odgovornost do okolja, rastlin, živali in celotnega planeta.

Zahvaljujemo se vam za vse poslane prispevke in fotografije.

Odločitev o nagrajencih je bila zelo težka, a na koncu sprejeta soglasno. Iskrene čestitke vsem zmagovalcem!

Nagrade bomo podelili v mesecu septembru v Hiši EU, ko bo potekala skupna podelitev za vse projekte. 

SEZNAM NAGRAJENIH USTANOV PO KATEGORIJAH:

X