Dan slovenske hrane v vrtcu Most na Soči

16. november je dan, ko imamo v vrtcih in šolah po Sloveniji tradicionalni slovenski zajtrk.

Tekom celega tedna smo se tudi Mostarski vrtečki veliko pogovarjali o pomenu lokalno pridelane hrane, danes pa smo jo lahko tudi okusili. Ena od čebelic je namreč priletela do našega vrtca in nam v igralnice pripeljala vse sestavine. Na kruh smo si namazali maslo in med, v lončke pa si natočili lokalno pridelano mleko. Za sadno malico so nas čakala slastna in zdrava jabolka. Z užitkom smo zagrizli v nadvse dober obrok.
Da pa bi bil dan še bolj poseben, smo medse povabili dva predstavnika občine: župana Uroša Brežana, ter Matjaža Kosa. Pridružila  sta se nam tudi ravnatelj Ciril Makovec in pomočnica ravnatelja za vrtec Irena Kovačič.  Pozdravili smo jih, nato pa tudi njim zaželeli “Dober tek”, saj smo jih povabili, da pozajtrkujejo z nami.

To pa še ni bilo vse. Obiskal nas je tudi sam čebelar in  nam na zelo prijeten način predstavil svoj hobi, ki ga opravlja z največjim veseljem. S seboj je prinesel veliko pripomočkov, ki jih pri svojem delu potrebuje. Podučil nas je, da so čebelice prijazne, ter, da pičijo le takrat, kadar se počutijo ogrožene ali, ko branijo svoj dom.
Vsi smo zavihali rokave in mu pomagali pri izdelavi okvirja za satnico. Naše spretne roke so poskrbele, da je bil ta brž dokončan. Za svoj trud nas je čebelar Branko nagradil s sladkim presenečenjem. Žličke smo potopili v med in se še enkrat posladkali z medom.

Brigita Ostrožnik, vzgojiteljica

X