DAN SONCA V DIJAŠKEM DOMU IVANA CANKARJA

V torek, 31.05. 2016 je potekal v Dijaškem domu Ivana Cankarja že tradicionalni Dan sonca. Dicarsko popoldne ob tem dnevu je bilo resnično barvito.

V okviru projekta Odgovorno s hrano so se na stojnici predstavili EKOšola, Mreža zdravih šol in Komisija za prehrano. Dijakom se je poleg bogate večerje (čevapčiči, hrenovke, falafli, humus, zelenjava), ponudila še grmada, jed pripravljeno iz viška kruha, mleka, smetane, jabolk, rozin….Dijake so bili seznanili, da tudi hrana, ki se ne razdeli je lahko uporabna za pripravo novih jedi:

– kruh za kruhove cmoke, posušen kruh za drobtine,
– zelenjavo, v kateri se je kuhala juha, za omake,
– kuhane testenine, riž, kuskus, ajdovo kašo, zelenjavo ter kuhano meso uporabimo  v različnih sestavljenih solatah, ki jih potem ponudimo v solatnem baru,
– krompir uporabimo za svaljke, cmoke ali pa ponudimo kot krompirjevo solato,
– sadje v kompotih, čežanah in v jogurtih s sadjem.

Dijaki so izdelali plakate, ki so prikazovali pestrost različnih svetovnih kuhinj, ki so jih lahko okušali skozi celo leto: kitajsko, mehiško, balkansko in arabsko kuhinjo. Večerja tega dne je bila tudi arabsko obarvana s falafli, humusom, tahinijem in »arabskim kruhom«…Dijaki so bili obveščeni tudi o tem, kaj storiti z viški nerazdeljene hrane, ki vsakodnevno pristane v rokah Slovenske filantropije. Obroki ne končajo v pomijah, pač pa pridejo do ust ljudi, ki jim hrane primanjkuje (brezdomci, socialno šibkejše družine, begunci, prosilci za azil…).  Za razvajanje  brbončic so imeli na Dnevu sonca priložnost poskusiti tudi dve veganski sladici: vegansko baklavo in vegansko prekmursko gibanico. Celotno dogajanje je popestrila novo nastala glasbena skupina, ki je poskrbela za prijetno vzdušje v jedilnici. V okviru Dneva sonca so potekale tudi številne aktivnosti od premiere videa vrstniške mediacije v Dic-u, delavnice za izdelavo grafitov in stensilov in delavnice za izdelavo »možičkov iz žaganja in pšenice« ter dicarskega teka na stadionu. Dijaki so se prireditve udeležili v velikem številu.

Nataša Kuhelj Rožac, Barbara Erjavec in Vojka Viler Krivec

X