DELAVNICA HRANA NI ZA TJAVENDAN

V torek, 19. marca 2019 je v prostorih Pedagoške fakultete v Ljubljani potekala delavnica projekta Hrana ni za tjavendan, ki se jo je udeležilo 15 mentorjev.

Udeležence je v uvodnem nagovoru pozdravila predstavnica podjetja Lidl Slovenija, gospa Tina Cipot, ki z različnimi ukrepi skrbijo, da so količine zavržene hrane čim manjše. Trenutno testno izvajajo tudi projekt Viški hrane v sodelovanju z Lions klubom iz Celja in si želijo to pobudo dolgoročno razširiti na vse trgovine v Sloveniji.

Delavnico je vodila profesorica biologije in gospodinjstva, sestra Bernarda Gostečnik, ki že tri desetletja vodi izjemno priljubljene gospodinjske tečaje ter tečaje kuhanja in peke v Repnjah nad Vodicami. Kot varuhinja žlahtne zapuščine Slovenske kuharice, najbolj legendarne slovenske kuharske knjige, s katero Slovenci kuhamo že 150 let, je nasledila vrsto zvenečih imen – sestre Felicito, Izabelo, Vendelino. Je avtorica knjig Slaščice iz pečice in Potice in druge domače slaščice, lani je posodobila in dopolnila 30. izdajo Velike slovenske kuharice.

Sestra Bernarda je za delavnico pripravila recepte v katerih so bile uporabljene jedi iz lokalnih in sezonskih živil, prav tako pa je bila posebna pozornost namenjena pripravi jedi iz uporabnih zavržkov hrane.

Projekt Hrana ni za tjavendan je bil zasnovan leta 2015. Namenjen je ozaveščanju in izobraževanju o zmanjševanju, preprečevanju nastanka odpadne hrane ter spodbujanju praktične uporabe neporabljenih prehrambenih izdelkov.

X