NA EKOKVIZU ZMAGALI UČENCI OSNOVNE ŠOLE JURIJA VEGE MORAVČE

V petek, 22. marca 2019, se je na OŠ Antona Ingoliča Spodnja Polskava zaključilo državno tekmovanje v Ekokvizu. Zmagala je ekipa OŠ Jurija Vege Moravče.

V petek, 22. marca 2019, se je z državnim tekmovanjem, ki je potekalo na Osnovne šole Antona Ingoliča Spodnja Polskava, zaključil letošnji Ekokviz, tekmovanje v ekoznanju, na katerem se je pomerilo 2.730 osnovnošolcev iz vse Slovenije. Zmagala je ekipa Ekosedmarji z Osnovne šole Jurija Vege Moravče. Drugo mesto je zasedla ekipa Anonimniponiji z Osnovne šole Naklo, tretje mesto je pripadlo ekipi Osnovne šole Apače z imenom Apace1. Zmagovalnim ekipam je v imenu Telekoma Slovenije, ki je že enajsto leto zapored soorganizator Ekokviza, čestital Jure Grilc predstavnik Telekoma Slovenije, ki jim je predal tudi donacijo za okoljske naložbe v višini 1.500 evrov.

Letošnje teme

Učenci so preko tekmovanja v ekoznanju spoznavali tri vsebine: Podnebne spremembe za učence 6. razredov, Ekosistemi in voda za učence 7. razredov in Energijo za 8. razred. V gradivu podnebne spremembe so v prvem delu spoznali dejavnike, ki vplivajo na podnebje in podnebne spremembe ter vplive, ki jih imajo podnebne spremembe na vodno oskrbo, prehransko varnost, energetiko, zdravje, biotsko raznovrstno. V drugem delu pa so spoznali ukrepe, ki jih z namenom preprečevanja škodljivih posledic podnebnih sprememb lahko sprejmemo kot posamezniki ali družba kot celota.

V tretji temi z naslovom Ekosistemi in voda so spoznavali ekosistem, strukturo ekosistema, dejavnike ki tvorijo ekosistem, vrste ekosistemov, vodne vire, rabo vode, načine gospodarjenja z vodo, vplive, ki jih ima izraba vode na okolje in načela trajnostnega razvoja z vodo.

V gradivu o energiji so osmošolci spoznavali učinkovito rabo energije, smernice trajnostnega razvoja, zeleno infrastrukturo cestnega, železniškega in pomorskega prometa. Spoznali so pomen energetske izkaznice električnih naprav, ki jih uporabljamo v vsakdanjem življenju.

Na šolskem tekmovanju ni nobena ekipa pravilno odgovorila na vseh 30 zastavljenih vprašanj. Tekmovalci so imeli na voljo tri vrste različnih vprašanj: drži/ne drži, izbirna vprašanja A, B, C in D ter vprašanja s povezovanjem. Največ nepravilnih odgovorov se je nanašalo na temo Podnebne spremembe, najmanj pa na temo o Energiji.

Regijski zmagovalci
Partner ekokviza za osnovne šole je Telekom Slovenije.
Državno tekmovanje

Dvanajst najboljših ekip iz šolskega tekmovanja, ki je potekalo 7. februarja letos se je uvrstilo na državno tekmovanje. Osem ekip, ki so dosegle največ točk v posamezni regiji, ter štiri dodatne ekipe. Tekmovanje je potekalo v dveh delih. Najprej so se ekipe pomerile v pisnem delu, kjer so odgovarjale na 30 vprašanj prek računalnika.

Rezultati pisnega dela
Mesto Ekipa Šola Točke Čas
1 ekozmaji OŠ Šturje Ajdovščina 28 5,44
2 nlj lucija OŠ Lucija 27 8,26
3 ekosedmarji OŠ Jurija Vege Moravče 26 4,28
4 apace1 OŠ Apače 26 5,29
5 ljudskivrt1 OŠ Ljudski vrt Ptuj 25 6,00
6 jabolko5 OŠ Leskovec pri Krškem 24 2,47
7 ekosrajce4 OŠ Križevci 24 4,08
8 anonimnibutci OŠ Naklo 23 6,36
9 naravoslovci19 OŠ Mengeš 22 4,13
10 smrkci3 OŠ n. h. Maksa Pečarja 21 6,26
11 eko zvezde OŠ Lesično 20 6,06
12 ekobrancini OŠ Pohorskega bataljona Oplotnica 17 7,28

Ustni del tekmovanja je potekal v živo na odru, kjer so se ekipe med seboj pomerile v igri »hitri prsti«. Ekipe smo glede na rezultate reševanja kviza po pisnem delu razdelili v štiri skupine in zmagovalci skupin so v polfinalu postali ekipa OŠ Naklo, ekipa z OŠ Apače, ekipa z OŠ Jurija Vege Moravče ter ekipa z OŠ Križevci.

V finalnem dvoboju sta se pomerili ekipa Anonimniponiji z Osnovne šole Naklo in ekipa Ekosedmarji z Osnovne šole Jurija Vege Moravče. Po zastavljenih sedmih vprašanjih je zmagovalka letošnjega ekokviza postala ekipa Ekosedmarji z Osnovne šole Jurija Vege Moravče.

Vse ekipe so imele veliko podporo v glasnem navijanju svojih sošolcev in prijateljev, pesti pa so za svoje učence stiskali tudi njihovi mentorji. Poleg pokalov so zmagovalne ekipe prejele tudi donacije Telekoma Slovenije, ki je tudi letos zmagovalnim šolam namenil 1.500 evrov za naložbe, s katerimi bodo še bolj prijazne do okolja.

Končni rezultati

 

1. EKOSEDMARJI, OŠ Jurija Vege Moravče
2. ANONIMNI PONIJI, OŠ Naklo
3. APACE1, OŠ Apače
4. EKOSRAJCE4, OŠ Križevci
5. EKOZMAJI, OŠ Šturje
6. NLJ LUCIJA, OŠ Lucija
7. LJUDSKIVRT1, OŠ Ljudski vrt Ptuj
8. JABOLKO5, OŠ Leskovec pri Krškem
9. NARAVOSLOVCI19, OŠ Mengeš
10. SMRKCI3, OŠ  n. h. Maksa Pečarja
11. EKOBRANCINI, OŠ Pohorskega bataljona Oplotnica
12. EKO ZVEZDE, OŠ Lesično
ISKRENE ČESTITKE VSEM TEKMOVALCEM!
X