Erasmus mobilnosti – Merim lokalno, vplivam globalno

Od 1. do 5. oktobra je v Omišu potekala tretja mobilnost udeležencev Erasmus+ projekta »Merim lokalno, vplivam globalno«

Prvi dan mobilnosti so učenci in dijaki skupaj z učitelji in profesorji  obiskali  OŠ Josip Pupačić, kjer so ogledali šolo in GLOBE merilne postaje v bližini šole. Ogledali smo si tudi staro mestno jedro in se povzpeli na trdnjavo Mirabela. Sledil je ogled vodnega ekosistema reke Cetine, kjer so izvedli meritve znotraj posameznih protokolov na področju hidrosfere ter preučevali pedosfero.

Drugi dan mobilnosti je delo potekalo na otoku Braču, kjer je potekal ogled edine srednje klesarske šole na Hrvaškem, kako dijaki iz braškega kamna oblikujejo najrazličnejše mojstrovine.

Sledilo je delo po skupinah, ki je bilo posvečeno področjema hidrosfera in pedosfera (učenci in dijaki so spoznali vse potrebne pripomočke in protokole, ki jih prejšnji dan nismo uspeli predelati) ter izvedli veliko meritev, pri katerih pokazali svoja znanja in spretnosti.

Tretji dan mobilnosti so se učenci in dijaki med seboj pomerili v kvizu, kjer so pokazali svoja znanja o programu GLOBE in o protokolih, ki so jih spoznavali v predhodnih dveh dneh.

Sledile so GLOBE igre, kjer so morali na postajah opraviti različne naloge – brez pripomočkov oceniti višino drevesa in obseg debla, poiskati predmet z najvišjo in najnižjo temperaturo, poiskati najnižjo temperaturo prsti, pokazali so svoje znanje v prepoznavanju oblakov, zabavali pa so se tudi ob GLOBE pantomimi.

V popoldanskem času so se učenci in dijaki posvetili protokolu Green-down, kjer so se naučili uporabljati barvno karto ter način opazovanja in beleženja spreminjanja barv listov na izbranem drevesu. Naučili so se tudi izmeriti višino drevesa s pomočjo klinometra, to pa so nato preverili tudi s pomočjo aplikacije GLOBE Observer. Merili pa so tudi obseg debla. Na koncu so ponovili še nekaj meritev na področju pedosfere.

Učitelji/profesorji pa so se v tem času izobraževali in spoznavali uporabo GLOBE Data Entry in GLOBE Visualisation, kjer lahko poiščejo najrazličnejše meritve iz vseh v GLOBE vključenih držav in jih lahko uporabijo za primerjave s svojimi meritvami.

X