Evropski teden zmanjševanja odpadkov (ETZO), največji in najuglednejši okoljevarstveni projekt v EU, bo letos potekal od 16. do 24. novembra.
ETZO se vsako leto osredotoča na drug vidik preprečevanja odpadkov, da bi opozoril na področja z velikim vplivom, povezana z našimi netrajnostnimi potrošniškimi navadami kot družba. Osredotoča se na zmanjšanje odpadkov in pobude za trajnostno prakso ravnanja z odpadki po vsej Evropi. Udeleženci iz šol, podjetij, nevladnih organizacij in širše javnosti s svojimi aktivnostmi ozaveščajo o pomenu zmanjševanja, ponovne uporabe in recikliranja odpadkov.
Letošnja tema je odpadna hrana, eden večjih svetovnih izzivov, in poteka pod sloganom »Stran pa ne bomo metal’!«.
Zaskrbljujoč je namreč podatek, da v državah EU letno nastane več kot 59 ton odpadne hrane, sploh ob védenju, da si več kot 37 milijonov ljudi ne more privoščiti kvalitetnega obroka vsak drugi dan, na globalni ravni pa se zavrže kar tretjina vse hrane, proizvedene za prehrano ljudi.
UKREPAMO LAHKO VSI:
V programu Ekošola problematiko odpadne hrane obravnavamo v okviru projekta Hrana ni za tajvendan. V sklopu projekta je razpisan nagradni natečaj STRAN PA NE BOMO METAL’!, tekmovanje za najboljši predlog kampanje za zmanjšanje količin odpadne hrane.
Natečaj je razpisan za dve starostni skupini: za II. triado in za III. triado osnovnih šol. V tekmovanju lahko sodelujejo učenci VSEH osnovnih šol, ki imajo sveže ideje, kako ozavestiti javnost in spodbujati k zmanjševanju količin odpadne hrane. Več o natečaju najdete v letaku.
Ne odlašajte – sodelujte in navdušite s svojo kampanjo!
In kako lahko ukrepamo vsi? Najboljši odpadek je tisti, ki ne nastane, zato:
- načrtujmo svoj jedilnik,
- načrtujmo svoje nakupe,
- izogibajmo se impulzivnim nakupom,
- kupujmo lokalno in sezonsko pridelano hrano,
- preverimo datume na embalaži,
- poskrbimo za pravilno shranjevanje živil,
- sadje in zelenjavo ohranimo sveže dalj časa,
- poskrbimo za ustrezno vzdrževanje hladilnika,
- postavimo red v hladilniku,
- bodimo pozorni na velikost obrokov,
- uporabimo ostanke hrane.
MLADI POROČEVALCI IN ETZO
V Evropskem tednu zmanjševanja odpadkov Mlade poročevalce še posebej vabimo, da v šoli, lokalni skupnosti ali družini pripravite prispevek ali kampanjo v povezavi z odpadno hrano. Prispevke objavite na šolskih spletnih straneh, povabite k sodelovanju lokalne medije ali se z njimi dogovorite za objave.
Ukrepajte, ozaveščajte, delite – da bo glas okolja in za okolje zares zaživel.
Svoje prispevke nam pošljite na info@ekosola.si in z veseljem jih bomo objavili v rubriki Ekošole poročajo/Mladi poročevalci (YRE).
Vir: SURS