Hrana ni za tjavendan

KOLIKO HRANE ZAVRŽEMO VSAKO LETO? KJE NASTANE NAJVEČ ODPADNE HRANE? KAJ SE S TO HRANO ZGODI? ALI LAHKO KOLIČINO ODPADNE HRANE ZMANJŠAMO?

ALI VEŠ?
  • Odpadna hrana je eden večjih svetovnih izzivov, ki s seboj nosi visoko finančno, etično in okoljsko ceno.
  • Zaradi lakote in podhranjenosti trpi okoli 800 milijonov ljudi, a se na svetu kljub temu zavrže približno 17 % proizvedene hrane.
  • Povprečni prebivalec Slovenije na leto zavrže okoli 72 kilogramov hrane.
  • Na količine odpadne hrane lahko vplivamo s svojim življenjskim slogom in navadami ter
  • sodelovanjem vseh v prehranski verigi.

Odpadna hrana privede do družbenih, gospodarskih in okoljskih posledic ter negativno vpliva na varnost preskrbe s hrano. Ogromna količina hrane se izgubi ali zavrže na vseh stopnjah prehranske verige: ob pridelavi na kmetijah, pri transportu, obdelavi, predelavi, proizvodnji, v trgovinah in doma. Po podatkih SURS-a največ odpadne hrane v Sloveniji nastaja v gospodinjstvih (47 %) in gostinstvu (37 %), precej manj pa v trgovini z živili (9 %) in v proizvodnji hrane (7 %). Hrana, ki jo zavržemo, predstavlja zavrženo vodo, energijo in naravno bogastvo. Zato moramo iskati rešitve, da bo odpadkov čim manj – tudi v prehranski verigi.

ZAKAJ HRANA NI ZA TJAVENDAN?
  • Ugotovite, koliko odpadne hrane in zakaj nastaja v vaši ustanovi.
  • Spodbudite otroke, učence, dijake, študente, sodelavce in starše k razmišljanju o socialnih, okoljskih in ekonomskih problemih, povezanih z odpadno hrano.
  • Proučite dobre prakse, oblikujte boljše rešitve.
  • Uvajajte spremembe nakupnih in prehranskih navad, ki bodo pripomogle k manjšim količinam zavržene hrane.
  • Ozaveščajte za manj odpadne hrane in vključujte starše, sodelavce, kuharje, druge strokovnjake.
CILJI
  • Zmanjšati in preprečiti nastajanje odpadne hrane v vrtcih, šolah in doma.
  • Spodbuditi praktično uporabo neporabljene hrane in prikazati pravilen način shranjevanja prehranskih izdelkov (kuharski mojster ni tisti, ki dobro kuha ter ustvarja veliko odpadkov, temveč tisti, ki premišljeno nakupuje in porabi vse sestavine). Pravilno reciklirati in odlagati ostanke hrane (kompostiranje in ločeno odlaganje v zabojnik za biološke odpadke).
  • Povečati zavedanje in izobraževati o odgovornem odnosu do hrane v celotni prehranski verigi ter posebej ravnanju z odpadno hrano.
  • Spodbujati trajnosten življenjski slog in navade v vrtcih, šolah, fakultetah in doma z odgovornim odnosom do hrane.
DEJAVNOSTI
  • Z načrtovanjem in izvajanjem različnih dejavnosti na temo zmanjševanja odpadne hrane v šoli in doma, pa tudi v celotni prehranski verigi, boste po korakih prišli do uporabnih rešitev.
  • Upoštevajte posebnosti in okoliščine vaše ustanove: velikost, lokalno okolje, interes in poznavanje tematike, področje uvajanja izboljšav (od ozaveščanja do sistemskih rešitev).
  • Sodelujte v dejavnostih ob mednarodnem dnevu ozaveščanja o izgubah hrane in odpadni hrani (29. september).
  • Obeležite slovenski dan brez zavržene hrane, predstavite dejavnosti in dosežke (24. april).
  • Za mentorje, vodje in sodelujoče v projektih so pripravljena gradiva, predlogi korakov dela in izboljšav, možne aktivnosti, primer dnevnika zavržene hrane, organiziramo spletne seminarje
    in delavnice.

V projektu lahko sodelujete tako, da izvajate dejavnosti po vašem izboru ter sodelujete v vsaj enem nagradnem natečaju.

RECIKLIRANA KUHARIJA – KNJIŽICE RECEPTOV

Oddaja poročil, projektov in natečajev projekta Hrana ni za tjavendan

Na naslov: hrananizatjavendan@gmail.com

Vprašalnik zaključno poročilo projekta Hrana ni za tjavendan

NAGRADNI NATEČAJI

Nagradna natečaja Reciklirana kuharija in Hranozavest potekata v štirih starostnih kategorijah:

  1. vrtci in I. triada (1.–3. razred)
  2. učenci II. in III. triade OŠ (4. –9. razred)
  3. posebna kategorija (učenci in varovanci ustanov s prilagojenim programom)
  4. srednje šole in fakultete
1. Nagradni natečaj ‘RECIKLIRANA KUHARIJA’

Tudi letos nadaljujemo s tradicionalnim natečajem.

PRIPRAVITE INOVATIVNE RECEPTE ZA OBROKE V ŠOLI IN DOMA IZ OSTANKOV HRANE ALI MANJŠIH KOLIČIN ŽIVIL:

  • zajtrk/malica/prigrizek, predjed, enolončnica, glavna jed in sladica,
  • lokalne in sezonske jedi.

Priporočamo, da kot eno izmed sestavin vključite žita in žitne izdelke in/ali sadje.

Nagradili bomo 15 izvirnih receptov in jih objavili v novi knjižici receptov.

ROK IN NAČIN ODDAJANJA RECEPTA:

  • Natečaj ‘Reciklirana kuharija’ poteka do 20. januarja 2025.
  • Opis postopka priprave pa naj ne bo daljši od 1000 znakov s presledki. Reciklirana sestavina naj bo posebej označena (zapisana z drugo barvo ali zapisana krepko). Primeri strani iz knjižice Reciklirana kuharija, po katerih se lahko zgledujete pri pripravi receptov: primer 1, primer 2, primer 3.

Razpis natečaja Reciklirana kuharija

Reciklirana kuharija – soglasje

Reciklirana kuharija – izjava

Recept in zahtevane priloge (soglasje in izjavo) pošljite do 21. januarja na naslov: hrananizatjavendan@gmail.com s pripisom ‘Reciklirana kuharija’.

2. Nagradni natečaj ‘HRANOZAVEST’

MERITE ODPADNO HRANO IN PREDSTAVITE, KAKO JO ZMANJŠUJETE V VRTCIH, ŠOLAH, FAKULTETAH, DOMA:

  • Dnevno/tedensko/mesečno vodite dnevnik količin in vrste odpadne hrane v vaši ustanovi in/ali gospodinjstvu.
  • Kateri so vzroki za nastanke viškov hrane in posledično odpadne hrane?
  • Kakšne aktivnosti/ukrepe ste sprejeli za zmanjševanje količin odpadne hrane?
  • Kako spodbujate heranozavestno vedenje v vaši ustanovi?
  • Beležite kako ravnate z odpadno hrano, kam jo odlagate (kompost, zabojnik).
  • Raziščite, kje konča odpadna hrana, ki jo odložite v zabojnik za bio odpadke (doma) oz. ki jo prevzame pooblaščeni prevzemnik v vrtcu/šoli (na primer Biotera).

Letos je poudarek na ozaveščenem prehranjevanju in zdravem življenjskem slogu v povezavi z zmanjševanjem količin odpadne hrane.
Temo podrobneje predstavimo na webinarju v 2. polovici oktobra

ROK IN NAČIN ODDAJANJA DNEVNIKA:

  • Natečaj poteka do 20. maja 2025.
  • Dnevnik in opis dejavnosti s pripadajočimi prilogami pošljite do 20. maja na naslov: hrananizatjavendan@gmail.com s pripisom ‘hranozavest’.

Obrazec za nagradni natečaj: OBRAZEC

3. NAGRADNI NATEČAJ »SAMO 1 PLANET«

*Nagradni natečaj poteka v sodelovanju z Ministrstvom za okolje, podnebje in energijo v sklopu projekta CARE4CLIMATE.

Zasnuj in pripravi kampanjo, kako zmanjšati količino odpadne hrane za sošolce, prijatelje, vrstnike, starše, kuharje, gostince, hotelirje in druge.

  • Kako lahko pripomoremo k čim manj odpadne hrane – doma, v šoli, gostilnah, hotelih, potovanjih?
  • Kako vpliva odpadna hrana na naš planet?
  • Kako doseči zero-waste na področju prehrane?
  • Kakšna je vloga vsakega med nami, kaj lahko naredimo?

Izdelajte in pripravite šolske in lokalne kampanje, pripravite in objavite lahko:

    • Intervjuje, ankete, reportaže, stripe, plakate, ilustracije.
    • Video, pisne, foto prispevke, podkast, fotoknjige, stripe.
    • Predstavite jih v ekokotičkih, knjižnicah, trgovinah, spletnih straneh, šolskih glasilih, radiu, lokalnih medikih, spletnih portalih.

Natečaj je razpisan za dve starostni kategoriji: za II. in III. triado osnovnih šol.
V natečaju lahko sodelujejo učenci VSEH osnovnih šol, tudi če niso vključene v program Ekošola.

ROK IN ODDAJANJE PRISPEVKOV:
Prispevke ali povezave na objave pošljite na: hrananizatjavendan@gmail.com do 10. marca 2025.

Obrazec za nagradni natečaj: »SAMO 1 PLANET«

RAZGLASITEV ZMAGOVALCEV IN ZAKLJUČNI DOGODEK

Razglasitev zmagovalcev za nagradnih natečajev 1. ‘RECIKLIRANA KUHARIJA’ in 2. ‘HRANOZAVEST’ bomo organizirali v sodelovanju s podpornikom, družbo Lidl Slovenija, predvidoma v začetku junija.

Razglasitev zmagovalcev za nagradnih natečajev 3. NAGRADNI NATEČAJ »SAMO 1 PLANET« bo organizirana ob Slovenskem dnevu brez odpadne hrane, 24. aprila 2025.

Podrobnejše informacije bomo objavili sproti v Ekošolskem listu in obvestilih.

PODPORNIK PROJEKTA
X