GLOBE – Global Learning Expediton v Estoniji, Tartu

V času od 7. do 10. avgusta 2023 sta se dve skupini GLOBE učencev in dijakov iz Slovenije, skupaj s svojimi mentorji, udeležili GLE v Estoniji – v kraju Tartu. Srečanja se je udeležila tudi namestnica nacionalnega koordinatorja programa GLOBE v Sloveniji, Jasmina Mlakar in koordinatorica za vrtce, Mojca Rankl.

Učenci OŠ Leskovec pri Krškem in dijaki Srednje šole Domžale so se na pot odpravili že dan prej, da so si pred začetkom srečanja lahko ogledali še lepote Talina.

Na slavnostni otvoritvi so udeležence pozdravili veleposlanik ameriške ambasade v Estoniji (George P. Kent), direktor mednarodnega programa GLOBE (Tony Murphy), nacionalna koordinatorica programa GLOBE v Estoniji (Laura Altin), estonska ministrica za izobraževanje in znanost, podžupan mesta Tartu ter ravnateljica gostujoče gimnazije.

Kar 140 udeležencev iz 12 držav (Estonija, Hrvaška, Češka, Ukrajina, Severna Makedonija, Indija, Južna Afrika, Argentina, ZDA, Litva, Latvija, Slovenija) je na srečanju izpopolnjevalo svoja znanja znotraj različnih protokolov programa GLOBE ter na terenu izvajalo številne meritve, ki so jih uporabili za pripravo raziskovalne naloge, ki so jo zadnji dan srečanja tudi predstavili.

Program srečanja je bil obogaten tudi s kulturno-družabnim večerom, kjer so sodelujoči na stojnicah predstavili svojo državo in se poskusili naučiti katerega od predstavljenih nacionalnih plesov. Sodelujoče skupine so svoja znanja in spretnosti preizkusile tudi v GLOBE igrah, svojo ustvarjalnost pa pokazale v dramskem ustvarjanju in predstavljanju prihodnosti programa GLOBE.

Z novimi znanji, izkušnjami in z novo stkanimi prijateljskimi vezmi se je skupina udeležencev polna vtisov vrnila domov. Teden je minil v prijetnem delovno-raziskovalnem vzdušju, izmenjavi idej in usvajanju novih veščin, s katerimi bomo lahko obogatili vsebine programa GLOBE v šolskem letu, ki je pred nami.

X