Hrana ni za tjavendan

KOLIKO HRANE ZAVRŽEMO VSAKO LETO? KJE NASTANE NAJVEČ ODPADNE HRANE? KAJ SE S TO HRANO ZGODI? ALI LAHKO KOLIČINO ODPADNE HRANE ZMANJŠAMO?

V SLOVENIJI SMO LETA 2020 ZAVRGLI PRIBLIŽNO 143 570 TON ODPADNE HRANE (ALI POVPREČNO 68 KG NA PREBIVALCA – KAR JE 1 KG VEČ KOT LETA 2019), OD TEGA POLOVICO V GOSPODINJSTVIH. PO OCENI NAJ BI BILO MED ODPADNO HRANO 40 ODSTOTKOV UŽITNEGA DELA IN TO KOLIČINO BI LAHKO Z OZAVEŠČANJEM IN PRAVILNIM ODNOSOM TER Z NEKAJ IZNAJDLJIVOSTMI ZMANJŠALI ALI PREPREČILI.
OPIS PROJEKTA:

Vabimo vas, da se pridružite projektu Hrana ni za tjavendan in ugotovite, ali je zavržena hrana problem tudi v vaši ustanovi. Spodbudite otroke, učence, dijake, zaposlene in starše k razmišljanju o socialnih, okoljskih in ekonomskih problemih, povezanih z zavrženo hrano.
Hrana, ki jo zavržemo, predstavlja zavrženo vodo, energijo in naravno bogastvo. Zato moramo iskati rešitve, da bo odpadkov čim manj – tudi na področju prehrane.

Cilji:
  • Zmanjšati in preprečiti nastajanje zavržene hrane doma in v šoli.
  • Spodbuditi praktično uporabo neporabljene hrane in prikazati pravilen način shranjevanja prehranskih izdelkov (kuharski mojster ni tisti, ki dobro kuha ter ustvarja veliko odpadkov, temveč tisti, ki premišljeno nakupuje in porabi vse sestavine).
  • Pravilno reciklirati in odlagati ostanke hrane (kompostiranje in ločeno odlaganje v zabojnik za biološke odpadke).
  • Povečati zavedanje o odgovornem ravnanju s hrano.
  • Izobraževati o odgovornem ravnanju s hrano in zavrženo hrano.
Aktivnosti:

Z izvajanjem različnih aktivnosti na temo zmanjševanja zavržene hrane boste po korakih prišli do uporabnih rešitev na sistemski in ozaveščevalni ravni.
Za mentorje projekta je pripravljeno gradivo, v katerem so navedeni koraki dela, možne aktivnosti, primer dnevnika zavržene hrane ter nekateri predlogi za zasnovo izboljšav. Za vodje projektov, organizatorje prehrane in vodje šolskih kuhinj bomo pripravili tudi brezplačno delavnico.

Nagradni natečaji:
Reciklirana kuharija

Nagradni natečaj bo potekal v štirih starostnih skupinah. V letošnjem šolskem letu projekt Hrana ni za tjavendan praznuje 10. rojstni dan. Pomagajte nam ga praznovati na trajnosten način – brez zavržene hrane! Ustvarite reciklirane recepte jedi, ki bi jih lahko postregli na pogostitvi in zabavi ob praznovanju (prigrizke, predjedi, glavne jedi, sladice, napitke …). Nagradili bomo 20 receptov.

– Natečaj bo potekal od 13. novembra 2023 do 19. januarja 2024.
– PODALJŠAN
rok za oddajo receptov: 19. januar 2024, na naslov: hrananizatjavendan@gmail.com

Razpis natečaja Reciklirana kuharija
Reciklirana kuharija – soglasje

Reciklirana kuharija – izjava

SLOVENSKI DAN BREZ ZAVRŽENE HRANE

24. aprila 2024 bo potekal Slovenski dan brez zavržene hrane.

NAGRADNI NATEČAJ:

Nagradili bomo 5 najzanimivejših kampanj ob slovenskem dnevu brez zavržene hrane.

Prispevke/kampanje pošljite na: hrananizatjavendan@gmail.com do 13. maja 2024.

Kampanje lahko združite s samim projektom (predlog: vrhunec projekta Hrana ni za tjavendan je lahko slovenski dan brez zavržene hrane).

LIKOVNO-GRAFIČNI IN LITERARNI NAGRADNI NATEČAJ NA TEMO “TRAJNOSTNI ROJSTNI DAN – BREZ ZAVRŽENE HRANE!”

Sodelujoči:  tretja triada OŠ, srednje šole, fakultete

Natečaj bo potekal od 1. februarja 2024 do 21. marca 2024.

Rok za oddajo izdelkov (fotografij): 21. marec 2024, na naslov: hrananizatjavendan@gmail.com

Razpis natečaja Odnos do hrane
Soglasje

Pomoč mentorjem, webinarji:
Družinski dnevnik zavržene hrane

Izpolnjevanje Družinskega dnevnika ni obvezna dejavnost projekta. Njeno vsebino lahko vključite kot del svojega dnevnika zavržene hrane. Pri končnem točkovanju vam izpolnjevanje Družinskega dnevnika prinese dodatne 3 točke pri ocenjevanju.

PODALJŠAN ROK ZA ODDAJO RECEPTOV!

Zadnji rok za oddajo receptov natečaja Reciklirana kuharija je 19. januar 2024, na naslov: hrananizatjavendan@gmail.com

KUHLIN DNEVNIK ZAVRŽENE HRANE

VIRTUALNA GALERIJA

Galerija 2021/2022

VIDEO PRISPEVKI

Zaključek projekta 2021/2022
Zaključek projekta 2020/2021
Prispevki z ustanov

Oddaja poročil, projektov in natečajev projekta Hrana ni za tjavendan

na naslov: hrananizatjavendan@gmail.com

Vprašalnik zaključno poročilo projekta Hrana ni za tjavendan

Projekt je podprt s strani
X