KOLIKO HRANE ZAVRŽEMO VSAKO LETO? KJE NASTANE NAJVEČ ODPADNE HRANE? KAJ SE S TO HRANO ZGODI? ALI LAHKO KOLIČINO ODPADNE HRANE ZMANJŠAMO?
-
Odpadna hrana je eden večjih svetovnih izzivov, ki s seboj nosi visoko finančno, etično in okoljsko ceno.
-
Zaradi lakote in podhranjenosti trpi okoli 800 milijonov ljudi, a se na svetu kljub temu zavrže približno 17 % proizvedene hrane.
-
Povprečni prebivalec Slovenije na leto zavrže okoli 72 kilogramov hrane.
-
Na količine odpadne hrane lahko vplivamo s svojim življenjskim slogom in navadami ter sodelovanjem vseh v prehranski verigi.
Odpadna hrana privede do družbenih, gospodarskih in okoljskih posledic ter negativno vpliva na varnost preskrbe s hrano. Ogromna količina hrane se izgubi ali zavrže na vseh stopnjah prehranske verige: ob pridelavi na kmetijah, pri transportu, obdelavi, predelavi, proizvodnji, v trgovinah in doma. Po podatkih SURS-a največ odpadne hrane v Sloveniji nastaja v gospodinjstvih (47 %) in gostinstvu (37 %), precej manj pa v trgovini z živili (9 %) in v proizvodnji hrane (7 %). Hrana, ki jo zavržemo, predstavlja zavrženo vodo, energijo in naravno bogastvo. Zato moramo iskati rešitve, da bo odpadkov čim manj – tudi v prehranski verigi.
ZAKAJ HRANA NI ZA TJAVENDAN?
- Ugotovite, koliko odpadne hrane in zakaj nastaja v vaši ustanovi.
- Spodbudite otroke, učence, dijake, študente, sodelavce in starše k razmišljanju o socialnih, okoljskih in ekonomskih problemih, povezanih z odpadno hrano.
- Proučite dobre prakse, oblikujte boljše rešitve.
- Uvajajte spremembe nakupnih in prehranskih navad, ki bodo pripomogle k manjšim količinam zavržene hrane.
- Ozaveščajte za manj odpadne hrane in vključujte starše, sodelavce, kuharje, druge strokovnjake.
CILJI
- Zmanjšati in preprečiti nastajanje odpadne hrane v vrtcih, šolah in doma.
- Spodbuditi praktično uporabo neporabljene hrane in prikazati pravilen način shranjevanja prehranskih izdelkov (kuharski mojster ni tisti, ki dobro kuha ter ustvarja veliko odpadkov, temveč tisti, ki premišljeno nakupuje in porabi vse sestavine). Pravilno reciklirati in odlagati ostanke hrane (kompostiranje in ločeno odlaganje v zabojnik za biološke odpadke).
- Povečati zavedanje in izobraževati o odgovornem odnosu do hrane v celotni prehranski verigi ter posebej ravnanju z odpadno hrano.
- Spodbujati trajnosten življenjski slog in navade v vrtcih, šolah, fakultetah in doma z odgovornim odnosom do hrane.
DEJAVNOSTI
- Z načrtovanjem in izvajanjem različnih dejavnosti na temo zmanjševanja odpadne hrane v šoli in doma, pa tudi v celotni prehranski verigi, boste po korakih prišli do uporabnih rešitev.
- Upoštevajte posebnosti in okoliščine vaše ustanove: velikost, lokalno okolje, interes in poznavanje tematike, področje uvajanja izboljšav (od ozaveščanja do sistemskih rešitev).
- Sodelujte v dejavnostih ob mednarodnem dnevu ozaveščanja o izgubah hrane in odpadni hrani (29. september).
- Obeležite slovenski dan brez zavržene hrane, predstavite dejavnosti in dosežke (24. april).
- Za mentorje, vodje in sodelujoče v projektih so pripravljena gradiva, predlogi korakov dela in izboljšav, možne aktivnosti, primer dnevnika zavržene hrane, organiziramo spletne seminarje in delavnice.
V projektu lahko sodelujete tako, da izvajate dejavnosti po vašem izboru ter sodelujete v vsaj ENEM nagradnem natečaju.
GRADIVA:
– Dnevnik zavržene hrane
– Dnevnik zavržene hrane – navodila mentorjem (II. in III. triada OŠ, SŠ)
– Gospa Kuhla – z navodili za mentorje (vrtci, I. triada OŠ, PP)
– Kuhlin dnevnik zavržene hrane
– Kuhlin dnevnik zavržene hrane – za mlajše
RECIKLIRANA KUHARIJA – KNJIŽICE RECEPTOV
Vprašalnik: Zaključno poročilo projekta Hrana ni za tjavendan
ROK za oddajo: 20. maj 2025
NAGRADNI NATEČAJI
Nagradna natečaja Reciklirana kuharija in Hranozavest potekata v štirih starostnih kategorijah:
- vrtci in I. triada (1.–3. razred)
- učenci II. in III. triade OŠ (4. –9. razred)
- posebna kategorija (učenci in varovanci ustanov s prilagojenim programom)
- srednje šole in fakultete
RAZGLASITEV ZMAGOVALCEV IN ZAKLJUČNI DOGODEK
Razglasitev zmagovalcev za nagradnih natečajev 1. ‘RECIKLIRANA KUHARIJA’ in 2. ‘HRANOZAVEST’ bomo organizirali v sodelovanju s podpornikom, družbo Lidl Slovenija, predvidoma v začetku junija.
Razglasitev zmagovalcev za nagradnih natečajev 3. NAGRADNI NATEČAJ “STRAN PA NE BOMO METAL’!” bo organizirana ob Slovenskem dnevu brez odpadne hrane, 24. aprila 2025.
Podrobnejše informacije bomo objavili sproti v Ekošolskem listu in obvestilih.