V nedeljo, 29. septembra 2024 obeležujemo mednarodni dan ozaveščanja o izgubah hrane in odpadni hrani s ciljem spodbuditi globalno zavedanje o tej pomembni problematiki. Medtem ko število ljudi, ki se soočajo z lakoto, narašča, vsako leto zavržemo ogromne količine užitne hrane.
V EU se vsako leto zavrže skoraj 59 milijonov ton hrane (131 kg na prebivalca). Več kot polovica odpadne hrane (53 %) se zavrže v gospodinjstvih, sledita pa sektorja predelave in proizvodnje (20 %).
V Sloveniji vsak od nas v povprečju zavrže 72 kg hrane na leto.
Odpadna hrana privede do družbenih, gospodarskih in okoljskih posledic ter negativno vpliva na varnost preskrbe s hrano. Ogromna količina hrane se izgubi ali zavrže na vseh stopnjah prehranske verige: ob pridelavi na kmetijah, pri transportu, obdelavi, predelavi, proizvodnji, v trgovinah in doma. Po podatkih SURS-a največ odpadne hrane v Sloveniji nastaja v gospodinjstvih (47 %) in gostinstvu (37 %), precej manj pa v trgovini z živili (9 %) in v proizvodnji hrane (7 %).
Hrana, ki jo zavržemo, predstavlja zavrženo vodo, energijo in naravno bogastvo. Zato moramo iskati rešitve, da bo odpadkov čim manj – tudi v prehranski verigi.
Preberi tudi: »ZBUDI SVOJO HRANOZAVEST«: ŠTEVILNE AKTIVNOSTI OB SLOVENSKEM DNEVU BREZ ZAVRŽENE HRANE
Več o projektu: Hrana ni za tjavendan