MLADI POROČEVALCI ZA OKOLJE PRAZNUJEJO 30 LET

Mednarodni program Mladi poročevalci za okolje (MPO), ki deluje v okviru krovne organizacije FEE (Foundation for Environmental Education), letos praznuje 30 let. Ena od počastitev okrogle obletnice bo nova tekmovalna kategorija ‘MPO podkast’.

Že tri desetletja je program Mladi poročevalci za okolje usmerjen v spodbujanje in opolnomočenje mladih po vsem svetu, da postanejo okoljski glasniki in pobudniki sprememb v svojih skupnostih.

Mednarodni program, ustanovljen leta 1994, je postal globalno gibanje, v katerem vsako leto sodeluje pol milijona mladih iz več kot 40 držav, ki širšo skupnost ozaveščajo o perečih okoljskih vprašanjih, razmišljajo o okoljskih izzivih ter se z njimi soočajo in iščejo rešitve. V okviru programa so za učence, dijake, študente in njihove mentorje razvili pripomočke, gradiva in platforme, ki jih spodbujajo k raziskovalnemu in poročevalskemu delu ter objavam.

Daniel Schaffer, glavni izvršni direktor FEE, pravi: »Program Mladi poročevalci za okolje je presegel novinarstvo in poročanje; je pobuda s posebnim poudarkom na kritičnem pogledu na svet okoli nas in izražanju. V zadnjih 30 letih smo videli, kako so mladi postali glasniki v svojih skupnostih, kako navdihujejo druge in vodijo okoljske pobude in dejavnosti, ki so odziv na tanjšanje ozonske plasti, plastiko v oceanih, hitro modo, prilagajanje in blaženje podnebnih sprememb, potrebo po uvajanju krožnega gospodarstva in druge teme.«

Nova tekmovalna kategorija v šolskem letu 2024/2025: MPO podkast

FEE bo ta pomemben mejnik Mladih poročevalcev za okolje obeležil z novo tekmovalno kategorijo in sicer s podkastom. Njen namen bo izkoristiti moč podkasta kot dinamičnega medija za pripovedovanje zgodb in krepitev glasu mladih okoljskih glasnikov. Tekmovanje v ustvarjanju podkasta bo udeležencem zagotovilo edinstveno izmenjavo mnenj, izkušenj in rešitev okoljskih izzivov, s katerimi se soočamo vsi. Pramod Kumar Sharma, direktor za izobraževanje pri FEE, dodaja: »Z uvajanjem in uporabo novih komunikacijskih tehnologij in oblik, kot je podkast, bomo mladim omogočili raziskovanje okoljskih vprašanj in zagovarjanje rešitev s preiskovalnim poročanjem in vodenjem.«

Več informacij o mednarodnem programu Mladi poročevalci za okolje in novi tekmovalni kategoriji: https://www.yre.global/.

Novo tekmovalno kategorijo bomo uvedli tudi v okviru slovenskega programa Mladi poročevalci za okolje.

X