Na Ekokvizu za OŠ 2024 zmagali učenci OŠ SAVA KLADNIKA SEVNICA

Z državnim tekmovanjem, ki je potekalo v četrtek, 25. aprila 2024, na OŠ Šturje Ajdovščina, se je zaključilo letošnje tekmovanje v ekoznanju za osnovne šole iz vse Slovenije. V poznavanju okoljskih tem je največ znanja pokazala ekipa SAVA1 iz OŠ Sava Kladnika Sevnica. Drugo mesto je zasedla ekipa SKLAČI iz OŠ Frana Kranjca Celje, tretje pa ekipa ŠIŠKARJI1 iz OŠ Spodnja Šiška Ljubljana. Nagrade najboljšim je podelil dr. Tomaž Štokelj, generalni direktor Holdinga Slovenskih elektrarn, ki je tudi soorganizator Ekokviza.

Na letošnjem Ekokvizu so osnovnošolci tekmovali v štirih tematskih sklopih: 1) Voda – naše bogastvo,  2) Ohranjanje biotske pestrosti, 3) Podnebne spremembe in 4) GLOBE – Global Learning and Observation to Benefit the Environment.

24. januarja je potekalo šolsko tekmovanje, na katerem se je med seboj preko spletne aplikacije pomerilo 819 ekip iz 128 osnovnih šol, skupno kar 2.457 učencev iz šestih, sedmih in osmih razredov. Na državno tekmovanje se je uvrstilo osem ekip, ki so na šolskem tekmovanju dosegle največ točk v posamezni regiji, ter štiri dodatne ekipe s skupno najvišjim številom točk.

Državno tekmovanje je potekalo v dveh delih. V prvem delu so ekipe prek spletne aplikacije odgovarjale na 40 vprašanj. Ekipe so bile glede na rezultate reševanja kviza po pisnem delu razdeljene v štiri skupine. Drugi del tekmovanja je potekal v živo na odru, kjer so se ekipe med seboj pomerile v igri »hitri prsti«. Zmagovalci posamezne skupine so v predtekmovanju postali ekipa SKLAČI iz OŠ Frana Kranjca iz Celja, ekipa ŠIŠKARJI iz OŠ Spodnja Šiška iz Ljubljane, ekipa LEDINCI13 iz OŠ Ledina Ljubljana in ekipa SAVA1 iz OŠ Sava Kladnika Sevnica. V prvem polfinalnem dvoboju sta se pomerili ekipi iz OŠ Frana Kranjca iz Celja in OŠ Spodnja Šiška iz Ljubljane, kjer je blestela ekipa iz OŠ Frana Kranjca iz Celja. V drugem polfinalnem dvoboju pa je ekipa SAVA1 iz OŠ Sava Kladnika Sevnica premagala ekipo LEDINCI13 iz OŠ Ledina.  Po zastavljenih sedmih vprašanjih v finalu je zmagovalka letošnjega Ekokviza postala ekipa SAVA1 iz Osnovne šole Sava Kladnika Sevnica.

Vse ekipe so imele veliko podporo v glasnem navijanju svojih sošolcev in prijateljev, pesti pa so za svoje učence stiskali tudi njihovi mentorji.

Rezultati pisnega dela tekmovanja

Rezultati državnega tekmovanja

Iskrene čestitke vsem sodelujočim ekipam in zmagovalcem!

X