Mobilnost GLOBE učiteljev

V času od 21. do 24. maja 2023 v Zadru poteka druga mobilnost učiteljev in mladih. V popoldanskem času se je srečanje pričelo s predstavitvami udeležencev in šol, ki so vključene v projekt: OŠ Leskovec pri Krškem, OŠ Slave Klavore Maribor, OŠ Ob Rinži Kočevje, Gimnazija Ledina in Gimnazija in srednja šola Rudolfa Maistra Kamnik.

Udeleženci so se med seboj spoznali in predstavili aktivnosti, ki jih izvajajo na šolah v okviru programa GLOBE, predstavili pa so tudi ideje za snemanje video vodičev.

Učenci in dijaki skupaj z učitelji in profesorji obiskali OŠ Šime Budinića v Zadru. Šola je na področju programa GLOBE zelo aktivna in učenci izvajajo meritve za različne protokole že 9 let.

Pripravili so kratek kulturni program in predstavili svojo šolo, potem pa smo se posvetili GLOBE-u. Razložili so nam, kdaj in kako izvajajo določene meritve, pokazali merilna mesta za posamezne protokole ter predstavili kako poteka priprava na pisanje raziskovalne naloge (IVSS) in GLOBE tekmovanje, katerega se udeležijo vsako leto.

Gostitelji so nam predstavili tudi zgodovino svojega mesta in nas popeljali po ulicah Zadra, kjer smo se srečali s pestro kulturno dediščino.

Učenci in dijaki so načrtovali in snemali video vodiče, kjer so se mladi zelo zabavali. Pokazali so vse svoje sposobnosti – praktično izvajanje meritev, snemalne sposobnost, seveda pa je potrebno vse skupaj potem tudi zmontirati. Video vodiči bodo kasneje na voljo vsem, omogočili pa bodo lažji začetek izvajanja meritev za začetnike.

Tretji dan mobilnosti so si udeleženci v jutranjem času najprej ogledali najstarejše hrvaško kraljevsko mesto Nin, ki se nahaja na 500 metrov širokem otočku, kjer lahko na vsakem koraku naletimo na sledi preteklosti, ki se prepletajo s čudovito naravo. Obiskali so tudi muzej soli Solana in si ogledali, kako pridelujejo eko-sol.

V šoli je sledilo terensko delo z meritvami na področju protokola atmosfere (temperatura zraka – trenutna, minimalna in maksimalna in opazovanje oblakov). S spoznavanjem oblakov so mladi nadaljevali v učilnici, kjer je sledila praktična ustvarjalna delavnica prepoznavanja oblakov. Vsi so se strinjali, da bo pri opazovanju oblakov potrebno veliko vaje – kolikšen je odstotek oblačnosti, katera je trenutna barva neba, kolikšna je vidljivost, katere vrste oblakov lahko vidimo, ali so visoki/srednji/nizki, kako je s kondenzacijskimi sledmi …

Nato pa so se priključili učencem OŠ Šime Budinića pri pouku glasbe in hrvaščine. Mentorji so v tem času spoznavali GLOBE spletno stran, se naučili uporabljati GLOBE bazo za vpisovanje podatkov (Data entry) ter iskanje podatkov (Visualisation) ter prejeli koristne napotke za uporabo ter pripravo raziskovalnih nalog.

V popoldanskem času je sledilo nadaljevanje snemanja video vodičev. Na sprehodu ob obali pa so naši udeleženci srečali tudi skupino GLOBE deklet iz Ekonomske srednje šole v Zadru, ki so ravno izvajale meritve za področje hidrosfere (prosojnost vode, temperaturo, pH, vsebnost kisika, nitritov in nitratov) in so jih opazovali pri meritvah.

X