NA EKOKVIZU ZMAGALI UČENCI OSNOVNE ŠOLE LESKOVEC PRI KRŠKEM

V četrtek, 11. junija 2020, se je z državnim tekmovanjem, ki je potekalo preko spletne aplikacije Zoom, zaključil letošnji Ekokviz, tekmovanje v ekoznanju, na katerem se je pomerilo 2.445 osnovnošolcev iz vse Slovenije.

Zmagala je ekipa Leskovec 1 z Osnovne šole Leskovec pri Krškem. Drugo mesto je zasedla ekipa Ekošturci2 z Osnovne šole Šturje, tretje mesto je pripadlo ekipi Osnovne šole Dušana Bordona Semedela z imenom 10. ekipa.

 

Letošnje teme

Učenci so preko tekmovanja v ekoznanju spoznavali tri vsebine: Gozd in les za učence 6. razredov, Ogljični odtis za učence 7. razredov in Krožno gospodarstvo za 8. razred. V gradivu gozd in les so učenci poznali les, lesno predelovalno industrijo, spoznali, da je Slovenija po deležu gozdnih površin 3. država v Evropi, takoj za Finsko in Švedsko … spoznali so  posledice, ki jih je na slovensko lesno industrijo naredil žledolom v začetku leta 2014. V gradivu Ogljični odtis, so spoznali kroženje kemijskih elementov oziroma kroženje snovi in energije, spoznali pojem ogljični odtis, nato pa si nekoliko podrobneje ogledali dve vrsti ogljičnega odtisa. Prvi od njiju je neposredni ali primarni ogljični odtis, ki nastane kot posledica porabe energentov, prometa in električne energije. Drugi pa je posredni ali sekundarni ogljični odtis, ta nastane kot posledica izpustov, ki nastajajo v celotnem življenjskem ciklu dobrin, ki jih uporabljamo. V zaključnem delu gradiva pa bodo spoznali ukrepe, ki jih kot posamezniki sprejmemo z namenom, da bi zmanjšali svoj ogljični odtis na Zemlji.

V tretjem gradivu Krožno gospodarstvo, so poznali načela krožnega gospodarstva, s pomočjo katerih se vrednost proizvodov in materialov ohranja tem dlje, čim bolj se zmanjšata količina odpadkov in raba naravnih virov, viri pa ostanejo v gospodarstvu tudi po izteku življenjske dobre proizvoda in se vedno znova uporabljajo, da se ustvarja dodana vrednost.

Regijski zmagovalci:
Državno tekmovanje

Na državnem tekmovanju je sodelovalo devet ekip, ki so se pomerile najprej v pisnem delu, kjer so odgovarjale na 30 vprašanj prek računalnika.

Rezultati pisnega dela

Mesto Ekipa Šola Točke Čas
1 leskovec 1 OŠ Leskovec pri Krškem 29 5,53
2 ekosturci2 OŠ Šturje Ajdovščina 28 5,02
3 10. ekipa OŠ Dušana Bordona Semedela Koper 27 11,62
4 dobrepoljci5 JVIZ OŠ Dobrepolje 25 8,25
5 eko4 OŠ Puconci 24 19,53
6 pametne celice OŠ Železniki 21 7,27
7 ledinci9 OŠ Ledina 20 13,25
8 skvarče4 OŠ Ivana Skvarče 19 8,1
9 ekobrihtologi I. OŠ Celje 16 11,7

Ustni del tekmovanja je potekal preko spletne aplikacije Zoom, kjer so bile ekipe razdeljene v tri skupine. Ekipe smo razdelili v tri skupine glede na rezultate reševanja kviza po pisnem delu. Zmagovalci skupin so v polfinalu postali ekipa OŠ Leskovec pri Krškem, ekipa iz OŠ  Šturje in ekipa OŠ Dušana Bordona Semedela Koper. Po sedmih zastavljenih vprašanjih je zmagovalka letošnjega ekokviza postala ekipa Leskovec 1 iz Osnovne šole OŠ Leskovec pri Krškem.

Končni rezultati:
  1. OŠ Leskovec pri Krškem
  2. OŠ Šturje
  3. OŠ Dušana Bordona Semedela Koper
  4. OŠ Dobrepolje
  5. OŠ Puconci
  6. OŠ Železniki
  7. OŠ Ledina
  8. OŠ Ivana Skvarče
  9. OŠ Celje

 

ISKRENE ČESTITKE VSEM TEKMOVALCEM!
X