Hrana ni za tjavendan

Aktivnosti projekta Hrana ni za tjavendan v šolskem letu 2018/2019

Ali ste vedeli, da v Sloveniji zavržemo preko 150 tisoč ton hrane, kar pomeni, da jo vsak Slovenec letno zavrže približno 72 kilogramov?

72 kg hrane zavržemo v celotni verigi proizvodnje,  v povprečnem gospodinjstvu pa smo odgovorni za približno tretjino zavržkov (24 kilogramov na prebivalca). Hrana, ki jo zavržemo, predstavlja zavrženo vodo, energijo in naravno bogastvo. Zato bi morali iskati rešitve, da odpadkov ustvarimo čim manj – tudi na področju prehrane.

Vabimo vas, da se v sklopu programa Ekošola pridružite projektu Hrana ni za tjavendan in ugotovite, ali je zavržena hrana problem tudi v vašem vrtcu ali šoli.

Spodbudite otroke, učence, dijake, zaposlene in starše k razmišljanju o socialnih, okoljskih in ekonomskih problemih, povezanih z zavrženo hrano.

Z izvajanjem različnih aktivnosti na temo zmanjševanja zavržene hrane, boste po korakih prišli do uporabnih rešitev na sistemski in ozaveščevalni ravni. Mentorji oziroma vodje projekta boste prejeli gradivo, v katerem bodo navedeni koraki dela, možne aktivnosti, dnevnik zavržene hrane ter nekateri predlogi za zasnovo izboljšav.

Tekom leta bomo pripravili tudi brezplačno delavnico za mentorje projekta.

Cilji projekta

 • Zmanjšati in preprečiti nastajanje zavržene hrane doma in v šoli (hrana ni in ne sme biti odpadek).
 • Spodbuditi praktično uporabo neporabljene hrane in prikazati pravilen način shranjevanja prehranskih izdelkov (kuharski mojster ni tisti, ki dobra kuha ter ustvarja veliko odpadkov, temveč tisti, ki premišljeno nakupuje in uporabi vse sestavine).
 • Pravilno reciklirati in odlagati ostanke hrane (kompostiranje in ločeno odlaganje v zabojnik za biološke odpadke).
 • Povečati zavedanje o odgovornem ravnanju s hrano.
 • Skrbeti in krepiti izobraževanje o odgovornem ravnanju s hrano in zavrženo hrano.

Rok za oddajo receptov za Reciklirano kuharijo je 31.3.2019. Rok za oddajo Družinskih dnevnikov zavržene hrane in poročil dejavnosti projekta Hrana ni za tjavendan je 6.5.2019.

Vsebine in potek projekta

NOVO! Za vse starostne skupine:

Kuhlin družinski dnevnik zavržene hrane!

V letošnjem šolskem letu, smo na podlagi dobrih praks sodelujočih ustanov, pripravili Kuhlin družinski dnevnik zavržene hrane. Ker vemo, da hrana NI in NE SME BITI ODPADEK otroci/učenci/dijaki s pomočjo KUHLINEGA DRUŽINSKEGA DNEVNIKA ZAVRŽENE HRANE raziskujejo kaj se doma dogaja s hrano, ki jo zavržejo. S pomočjo dnevnika otroci/učenci/dijaki spremljajo, katere vrste hrane doma največkrat zavržejo in zakaj do tega pride. Dnevnik je prostor za deljenje zamisli – kaj narediti z odvečno, a še uporabno hrano. Vsak otrok/učenec/dijak lahko prispeva en recikliran recept. Na koncu pa skupaj s svojo družino zapiše družinsko zavezo za zmanjševanje zavržene hrane.

Vsaka ustanova, ki se bo prijavila, bo prejela en dnevnik –  lično vpenjalno mapo z junakoma Kuhlo in Polentnikom, navodila in vložne raziskovalne liste (ki jih po potrebi lahko razmnožite). V kolikor dnevnik na koncu delite z nami, vaše sodelujoče družine prejmejo tudi priznanje.

Skupina: VRTCI IN UČENCI PRVE TRIADE (1. do 3. razred)

ter

Skupina: UČENCI, VAROVANCI ŠOL S PRILAGOJENIM PROGRAMOM

 • Knjižica Kuhla

Otroci se bodo na pot raziskovanja problematike zavržene hrane odpravili z glavno junakinjo Kuhlo (lutka iz kuhalnice, ki jo otroci lahko naredijo). Njena posebnost je velik žep, v katerem skriva recepte starih jedi, različne nasvete, namige …  Kuhla bo otroke usmerjala v različne dejavnosti in jim zastavljala naloge. Otroci bodo imeli v knjižici prostor dodati svoje fotografije, risbe, komentarje, rešitve problemov …

Vabimo vas, da knjižico dopolnite s svojimi dejavnostmi.

Vaše končno poročilo projekta bo pravzaprav knjižica, ki jo boste ustvarili skupaj z otroki in gospo Kuhlo.

 • Meritve hrane

V oddelku/učilnici pripravite projektni kotiček z mizico, kjer boste prek tedna spremljali količino zavržene hrane. Količino zavržene hrane merite ves čas z isto posodo. Pripravite plakat, na katerega boste tedensko prikazovali vrsto in količino zavržene hrane v oddelku ali razredu. Trajanje spremljanja prilagodite interesu otrok. Priporočamo, da plakat razdelite na dneve v tednu in obroke, ki jih boste spremljali npr. malica ter kosilo. Pod obrok narišite/prilepite sliko prazne posode, otroci pa naj pobarvajo količino zavržene hrane za posamezni obrok. Pod pobarvano posodo nalepijo/narišejo živila, ki so jih zavrgli. Na koncu s pomočjo simbola (npr. smeško) ocenijo, koliko hrane so zavrgli. Način merjenja lahko prilagodite starosti otrok.

Kaj boste spremljali?

Malica/kosilo: Katera hrana največkrat pristane v košu za odpadke? Solata, juhe, kosmiči …? Katere pijačo največkrat zavržete?

Količina: Spremljajte vso zavrženo količino hrane. Sličice s prazno posodo pobarvajte do nivoja zavržene hrane tistega dne.

Odkrijte vzrok: Zakaj hrana ostaja in se meče stran? Morda otrokom ni všeč okus (slanost, sladkost …) ali hrane ne poznajo – je še niso jedli …

 • Gradivo za mentorje: Knjižica Kuhla, Navodila za mentorje, Kuhlin družinski dnevnik zavržene hrane, Delavnica za mentorje

  Skupina: UČENCI OŠ (4. do 9. razred)

 • »Dnevnik hrane«

Učenci bodo s pomočjo Dnevnika hrane opravljali meritve zavržene hrane, ugotavljali katera hrana se na šoli in doma zavrže največkrat, zbirali bodo recepte babic in dedkov za pripravo jedi iz nepriljubljenih živil, ustvarjali bodo nove recepte, iskali rešitve za zmanjšanje količine zavržene hrane in možnost povečanja priljubljenosti zavrženih obrokov in živil, ter svoje ugotovitve in rešitve predstavili s pomočjo stripov, plakatov, kolažev, fotografij, videoposnetkov (reportaže, oddaje, videospote, intervjuje ..) … Priporočamo, da za namene projekta na ustanovi pripravite tudi poseben projektni kotiček.

Vabimo vas, da dnevnik dopolnite s svojimi aktivnostmi.

 • Gradivo za mentorje: Dnevnik hrane, Navodila mentorjem, Kuhlin družinski dnevnik zavržene hrane, Delavnica za mentorje

  Skupina: SREDNJE ŠOLE

 • Meritve zavržene hrane, aktivnosti za manj zavržene hrane in video film/vlog

Dijaki bodo opravljali meritve zavržene hrane, ugotavljali katera hrana se na šoli in doma zavrže največkrat, zbirali bodo recepte za pripravo jedi iz nepriljubljenih živil, ustvarjali bodo nove recepte, iskali rešitve za zmanjšanje količine zavržene hrane in možnost povečanja priljubljenosti zavrženih obrokov in živil, ter svoje ugotovitve in rešitve predstavili s pomočjo stripov, plakatov, kolažev, fotografij, videoposnetkov (reportaže, oddaje, videospote, intervjuje, bloge in vloge …) … Priporočamo, da za namene projekta na ustanovi pripravite tudi poseben projektni kotiček.

Vabimo vas, da ustvarite svoj dnevnik aktivnosti.

Vaše zaključno poročilo bo pravzaprav video film/vlog, ki ga boste ustvarili.

 • Gradivo za mentorje: Navodila mentorjem, Kuhlin družinski dnevnik zavržene hrane, Delavnica za mentorje

Bodite kreativni in pripravite video film/vlog … z lastnim scenarijem, zgodbo in kostumografijo. Dijaki naj s pomočjo pametnega telefona, videokamere … izdelajo 1 do 3 minutni film (novinarski prispevek, igra, reportaža, videospot …) na temo:

1.) ekodan v zvezi z zavrženo hrano (posebej dan, ki ga organizirate na šoli)

ali

2.) zavržena hrana doma.

 1. Dijaki naj svoje video posnetke naložijo prek osebnega/šolskega YouTube računa (ali ga pošljejo na CD-ju). Ko je film naložen, na tina5@gmail.com pošljite link s povezavo na film ter svoje podatke: ime avtorjev, ime ustanove, ime mentorja, naslov videa, kratek opis videa in povezava s temo. Video ob oddaji ne sme biti starejši od enega šolskega leta. Video lahko oddate do 26.4.2019.
 2. Dolžina video posnetka ne sme presegati treh minut.
 3. Vsebina filma naj obravnava temo zavržene hrane.
 4. Kvaliteta videa mora biti HD ali SD.
 5. Video film mora biti originalno delo avtorjev.

Zmagovalni trije filmi, se bodo predstavili na zaključnem srečanju projekta ter na Konferenci koordinatorjev 2019/2020.

Izdelke projekta Hrana ni za tjavendan in Družinske dnevnike zavržene hrane lahko oddate do 6.5.2019 na mail hribar.tina5@gmail.com ali pošljete po pošti na naslov Program Ekošola (Zavrti 2, 1234 Mengeš)

V LETOŠNJEM ŠOLSKEM LETU BO ORGANIZIRANO:

V okviru projekta »Hrana ni za tjavendan« bomo izvedli nagradni natečaj »Reciklirana kuharija«, kjer bodo otroci, učenci in dijaki raziskovali inovativne načine ponovne uporabe živil in zbirali recepte svojih babic, v katerih so uporabile preostanek živil ali obrokov. Natečaj bo potekal kot ena od dejavnosti projekta, za katero ob izvedbi ustanove dobijo dodatno točko pri končnem ocenjevanju.

Oddaja izdelkov:

Ob oddaji mentor pošlje recept v doc. ali pdf. obliki. Receptu naj bo priložena fotografija/risba/fotostrip jedi in postopek priprave jedi. Izdelke za nagradni natečaj lahko oddate do 31.3.2019 na mail hribar.tina5@gmail.com ali pošljete po pošti na naslov na Program Ekošola (Zavrti 2, 1234 Mengeš).

Ocenjevanje izdelkov:

Strokovna komisija bo ocenjevala inovativnost v povezavi z gospodarnostjo, kreativnostjo in strokovno točnostjo.

Knjižica:

Zmagovalne recepte bodo naši kuharji poustvarili ter jedi fotografirali. Recepti pa bodo izdani v knjižici Reciklirana kuharija.

Izdani recepti preteklih zmagovalcev so vam na voljo na: https://www.boljsi-svet.si/projekt/preizkusite-recepte-iz-knjizice-reciklirana-kuharija/ in na https://www.boljsi-svet.si/projekt/natecaj-reciklirana-kuharija/.

Pogoj za sodelovanje na nagradnem natečaju je, da so udeleženci oziroma njihovi zastopniki, starši seznanjeni z natečajem in soglašajo z objavo del. Šteje se, da s sodelovanjem na nagradnem natečaju sodelujoči pristane na vse pogoje in pravila v zvezi z nagradnim natečajem. Nakup v poslovalnicah organizatorja ni pogoj za sodelovanje na nagradnem natečaju.

 • Dan brez zavržene hrane

Vabimo vas, da na ustanovah načrtujete in izvedete Dan brez zavržene hrane (npr. na Tradicionalni slovenski zajtrk izvedete dejavnosti, ki bodo usmerjene k raziskovanju problematike zavržene hrane, načrtovanju jedilnika, izdelavi koledarja sezonskih živil/jedi, pozivu vseh otrok/učencev/dijakov, da se boste s skupnimi močmi trudili, da na ta dan ne zavržete hrane …).

 • Delavnica za mentorje projekta

Predvidoma v oktobru bo izvedena delavnica za mentorje projekta, kjer bodo predstavljene letošnje novosti projekta, izmenjava dobrih praks in didaktična delavnica.

Vso gradivo in informacije vam bo na voljo na spletni strani projekta: https://ekosola.si/pf/hrana-ni-za-tjavendan/.

V kolikor potrebujete dodatne informacije in pojasnila se lahko obrnete na go. Tino Hribar na: hribar.tina5@gmail.com  ali 040/206-933.

NAGRADE ZA ZMAGOVALNE EKIPE PROJEKTA HRANA NI ZA TJAVENDAN
Vaš trud in trud vaših ekip bomo tudi nagradili. Nagrade smo pripravili za vse štiri starostne skupine, in sicer:

VRTCI IN UČENCI PRVE TRIADE
1. mesto: 1 x Lidlova darilna kartica v vrednosti 300 EUR
2. mesto: 1 x Lidlova darilna kartica v vrednosti 150 EUR
3. mesto: 1 x Lidlova darilna kartica v vrednosti 80 EUR

UČENCI OŠ
1. mesto: 1 x Lidlova darilna kartica v vrednosti 300 EUR
2. mesto: 1 x Lidlova darilna kartica v vrednosti 150 EUR
3. mesto: 1 x Lidlova darilna kartica v vrednosti 80 EUR

OTROCI, UČENCI, VAROVANCI USTANOV S PRILAGOJENIM PROGRAMOM
1. mesto: 1 x Lidlova darilna kartica v vrednosti 300 EUR
2. mesto: 1 x Lidlova darilna kartica v vrednosti 150 EUR
3. mesto: 1 x Lidlova darilna kartica v vrednosti 80 EUR

SREDNJE ŠOLE
1. mesto: 1 x Lidlova darilna kartica v vrednosti 300 EUR
2. mesto: 1 x Lidlova darilna kartica v vrednosti 150 EUR
3. mesto: 1 x Lidlova darilna kartica v vrednosti 80 EUR

Mentorji iz zmagovalnih šol projekt Hrana ni za tjavendan prejmejo še Lidlovo darilno kartico v vrednosti 30 EUR (1 darilna kartica na zmagovalno šolo).

RECIKLIRANA KUHARIJA: zmagovalni trije recepti v vsaki kategoriji prejme praktično nagrado podjetja Lidl Slovenija v vrednosti 30 EUR in objavo v knjižici Reciklirana kuharija.

KONTAKT
Tina Hribar
hribar.tina5@gmail.com
040/206-933

 

X