Program Ekošola in okolju prijazni navijači v Planici

Druženje in množične športne prireditve, ki so od nekdaj del družbene kulture, so danes postavljene pred izziv odgovorne rabe virov in pozitivne zapuščine.

Učenci in dijaki so zato iskali rešitve, kako obiskati športno prireditev na trajnosten način: trajnostno potovanje, kam z odpadki, prehranjevanje v času športne prireditve, kako sobivati z domačini, kako spodbuditi tudi druge obiskovalce k okolju prijaznim oblikam vedenja v času prireditve. Vse to in še več so predstavili na različne načine v sklopu nagradnega izziva »Kako postati okolju prijazen navijač«, ki sta ga pripravila program Ekošola in Organizacijski odbor Planica.

1.marca so sodelujoče šole obiskale FIS Svetovno prvenstvo v nordijskem smučanju v Planici. Ogledali so si tekme v nordijski kombinaciji in teku na smučeh ter si ogledali trening smučarskih skokov za moške ter poskusno serijo za ženske. Osrednji del je bila razglasitev zmagovalcev Zelene Planice in podelitev dveh trajnostnih pokalov, ki sta ju prejeli najboljša osnovna in najboljša srednja šola.

Najboljše osnovne šole: 1. mesto: OŠ Spodnja Šiška, 2. mesto: OŠ Poljane, 3. mesto: OŠ Oskarja Kovačiča Ljubljana.

Najboljša srednja šola: Srednja šola za gostinstvo in turizem Maribor.

Vsi sodelujoči učenci so prejeli tudi slikanico S čapljo Vito v Planico. Vita se je sodelujočim pridružila na trajnostni poti do Planice in z njimi potovala z vlakom in avtobusom, zadnji del poti pa opravila peš.

V Planici pa je ta dan potekal tudi Strokovni posvet o trajnostnih dogodkih.

Prispevek
Posnetek iz Planice
X