REGIJSKI ZMAGOVALCI TEKMOVANJA V EKOZNANJU ZA OSNOVNE ŠOLE

Znani so regijski zmagovalci v ekoznanju za osnovne šole, v katerem so učenci odgovarjali na vprašanja o podnebnih spremembah, ekosistemih in vodi ter energiji.

Na Ekokvizu, vseslovenskem tekmovanju osnovnošolcev v ekoznanju, ki ga pripravlja Ekošola v sodelovanju s Telekomom Slovenije, je 7. februarja 2019 potekalo šolsko tekmovanje. Letos je na Ekokvizu v tričlanskih ekipah tekmovalo 2.730 učencev šestih, sedmih in osmih razredov s 133 slovenskih osnovnih ekošol. V ekoznanju se bodo na državnem tekmovanju pomerili 22. marca, ko bo na Osnovni šoli Antona Ingoliča Spodnja Polskava potekalo državno tekmovanje, ki se ga bodo udeležili zmagovalci osmih regijskih tekmovanj in dodatni dve ekipi dodatni drugouvrščeni ekipi iz ljubljanske in mariborske regije.

Letošnji Ekokviz je bil kar zahteven, saj nobena ekipa ni pravilno odgovorila na vseh 30 zastavljenih vprašanj. Tekmovalci so imeli na voljo tri vrste različnih vprašanj: drži/ne drži, izbirna vprašanja A, B, C in D ter vprašanja s povezovanjem. Največ nepravilnih odgovorov se je nanašalo na temo Podnebne spremembe, najmanj pa na temo o Energiji.

Ekokviz za osnovnošolce v sklopu programa Ekošola poteka že 18. leto. S šolskim letom 2008/2009 se je organizatorjem pridružil Telekom Slovenije, ki je tekmovanje v celoti preselil na splet. Na naslovu http://eko.telekom.si so tako zbrani učno gradivo, vprašanja za vajo in vse pomembne informacije o poteku in izvedbi Ekokviza. Na spletu so učenci tudi prijavili svoje ekipe in tekmovali. Poleg 238 ekip iz osrednjeslovenske regije se je na šolskih tekmovanjih pomerilo 230 ekip iz mariborske, 115 iz celjske, 93 iz pomurske, 116 iz novomeške, 47 iz obalne, 31 iz severnoprimorske in 40 iz gorenjske regije. Tudi po koncu tekmovalnega dela na spletni strani Ekokviza ostaja na voljo učno gradivo in vprašanja za vajo, kjer lahko vsak obiskovalec preveri svoje znanje.

Regijski zmagovalci:
Regija
Osnovna šola (OŠ)  
Celjska OŠ Lesično
Gorenjska OŠ Naklo
Mariborska OŠ Pohorskega bataljona Oplotnica
Mariborska OŠ Ljudski vrt Ptuj
Novomeška OŠ Leskovec pri Krškem
Obalna OŠ Lucija
Osrednjeslovenska OŠ Jurija Vege Moravče
Osrednjeslovenska OŠ n.h. Maksa Pečarja
Osrednjeslovenska OŠ Mengeš
Pomurska OŠ Apače
Pomurska OŠ Križevci
Severnoprimorska OŠ Šturje Ajdovščina
Partner ekokviza za osnovne šole je Telekom Slovenije.

Kdo bo največja EKOFACA, bo znano v finalnem delu letošnjega Ekokviza, ki bo 22. marca 2019 na Osnovni šoli Antona Ingoliča Spodnja Polskava, kamor se bo uvrstilo 10 ekip: zmagovalci regij ter drugouvrščeni ekipi iz ljubljanske in mariborske regije. Finalni Ekokviz bo potekal v dveh delih, in sicer bodo v prvem delu ekipe reševale kviz prek spletne strani, nato pa bo sledilo še ustno preverjanje poznavanja okoljskih tematik, v katerem se bodo ekipe pomerile med seboj.

X