ŠOLSKI VRT V ČASU KARANTENE

Šolski vrtovi v tem času cvetijo in zelenijo, le, da jim manjka mladih rok za delo in src za občudovanje.

Če je le možno, pošljite mladim slike s šolskega vrta, jih objavite na šolski spletni strani ali pa naj šolski vrt postane izhodišče za delo na domačem vrtu, balkonu, terasi.

Čas pouka na daljavo je zaenkrat še nedoločen, zato smo vam pripravili nekaj idej za delo z vašimi otroki/dijaki. Prosili smo za strokovni nasvet našega partnerskega podjetja  Semenarna Ljubljana, d.o.o. Z nami deli nasvete inž. Barbara Lončar Vrhovec.

Kaj posaditi, posejati?

Vrtnine: Maja lahko posejemo vrtnine, ki  rastejo čez poletje in dobro prenašajo visoke temperature. To so različne vrste radičev, endivija, kitajsko zelje, črna redkev, zimski luk, užitni portulak… Če smo posejali pregosto, pred počitnicami rastlinice preredčimo.

Buče: V drugi polovici maja lahko posadimo buče. Zimske buče, ki nas bodo pričakale v jeseni ob začetku šolskega leta. Buče se odlično tudi skladiščijo.

Zelišča: Sejemo ali sadimo lahko vsa zelišča (bazilika, meta, melisa, timijan, slamnik…), ki v kombinaciji s trajnicami, kot so netreski in homuljice posajene ob robu gred, dobro prenašajo vročino, lepo cvetijo, in so odlična kombinacija in pomoč pri opraševanju v poletnih mesecih.

Prazne površine med gredicami: Po potkah se poseje bela detelja ali pa dihondra, nizka mediteranska rastlina s srčastimi listi, ki prav tako dobro prenaša vročino. Je dobro prekrivna in ne rabi košenja. Če izberemo belo deteljo pa s tem razveselimo čebele in čmrlje.

Poletne cvetlice: Če želimo barvite cvetove, posejemo hitrorastočo okrasno facelijo, tagetes ali kapucinke ter sončnice v različnih velikostih.

Zeleno gnojenje: Na prosta mesta posejemo rastline za zeleno gnojenje. Primerne so ajda, facelija,  bela gorjušica. Tudi rukola je zelo primerna za sejanje, saj dobro vpliva na tla. Vse te rastline prerastejo tla in so zelo medovite in s tem odlična paša za čebele.

Jesensko cvetje: Septembra nas lahko pričakajo cvetoče dalije. So povsem nezahtevne, dolgo časa cvetijo, Visokostebelne dalije nam bodo hvaležne za dobro oporo. Rdečo barvo v vrt prinesejo rdečecvetoče salvije. Še najbolj barviti pa so prekrivni enoletni portulaki, ki jih posejemo ali pa posadimo.  Vendar pa tudi za jesenski vrt posadimo zelišča- trajnice ali pa enoletna zelišča.

Gnojenje: V zadnjem času lahko izbiramo med zelo kvalitetnimi naravnimi mineralnimi kamninami v prahu (vulkanski prah, kamene moke), ki vsebujejo veliko mikroelementov vseh tipov. S svojo strukturo in teksturo rahljajo zemljo. Rastline, ki imajo neprekinjen dostop do mikroelementov v tleh pa so tudi bolj odporne.

Naj šolski vrt tudi v osami lepo uspeva in razveseljuje vse, ki ga lahko opazujejo. Ob vrnitvi v šolske klopi pa nam bo prijetna barvita dobrodošlica.

X