OB DNEVU ZEMLJE: KORISTNA GRADIVA ZA TEMATSKE DNI

Ta teden se odvija v znamenju svetovnega dneva Zemlje, ki letos praznuje 50 let. V programu Ekošola smo pripravili uporabna gradiva in vire, da vam bodo v pomoč pri izvedbi naravoslovnih, tehniških in drugih dni (od) doma.

22. aprila 1970 je na milijone ljudi odšlo na ulice in začelo protestirati proti takratnemu 150-letnemu vplivu, ki ga je imel industrijski razvoj na naš planet. Prizadevanja za ohranjanje planeta in naravnih virov so po 50 letih še bolj aktualna, saj so podnebni ukrepi glavna tema letošnjega dneva Zemlje. Več podatkov na povezavi Statističnega urada RS.

Gradivo za naravoslovni dan

V programu Ekošola smo pripravili gradiva, ki jih lahko uporabite pri izvedbi tematskih dni:

Vabimo tudi na spletni seminar »Teachmeet-učenje in poučevanje na daljavo z najmlajšimi učenci«, ki bo organiziran v sredo, 22. 4. 2020 ob 20. uri preko videokonference VOX. Na webinarju bodo predstavljena prosto dostopna, spletna orodja Quizlet Live, EdPuzzle in Wakelet za delo na daljavo z najmlajšimi učenci. Prijavite se lahko na tej povezavi.

Druga gradiva, povezave in zamisli

Za izvedbo tematskih dni za učence in dijake doma uporabite gradiva in vire, ki smo jih zbrali v programu Ekošola:

ŠE NEKAJ IDEJ…
  • Kapitan Nik in psiček Reks – Lutkovno gledališče Ljubljana v svojem projektu Skozi tisočere zgodbe predstavlja različne otroške in mladinske knjige, ki jih berejo ali pripovedujejo igralci LGL. Ta teden igralec Voranc Boh predstavlja knjigo z eko vsebino Kapitan Nik in psiček Reks. 
  • Meditacija ob Dnevu Zemlje Meditacija ob SVETOVNEM DNEVU ZEMLJE

Hope – dokumentarni film (National Geographic FB) Ne zamudite dokumentarnega filma Upanje, ki spremlja Jane Goodall skozi tri desetletja dela. Sledili bomo Jane na več potovanjih po svetu, kjer se srečuje tako z učenci na Zanzibarju kot tudi z najpomembnejšimi ljudmi iz Silicijeve doline. Z modrostjo, srcem in humorjem širi sporočilo upanja in dokazuje ljudem, da je vsak človek pomemben ter da lahko vsaka naša poteza vpliva na dolgoročne spremembe. Ne zamudite premiere, ki bo na svetovni dan Zemlje, 22. aprila, ob 21. uri.

Vse aktivnosti pa lahko učenci, dijaki, študentje fotografirajo, snemajo, o njih pišejo in sodelujejo v kampanji Mladih poročevalcev za okolje #MPOostanedoma #YREstayshome (povezava).

Delite z nami dobre zamisli in prakse. Tiste, ki smo jih že prejeli, bomo zbrali in objavili. Zato spremljajte našo spleto stran, Facebook stran programa Ekošola in FB Mladi poročevalci za okolje.

Veliko uspešnega dela in ostanite zdravi!

X