VI. STROKOVNO IZOBRAŽEVANJE KOORDINATORJEV PROGRAMA EKOŠOLA

V Mariboru in okolici je od 27. do 29. junija 2024 potekalo VI. strokovno izobraževanje koordinatorjev programa Ekošola, ki se ga je udeležilo malo manj kot 100 koordinatoric in koordinatorjev iz vrtcev, osnovnih in srednjih šol. Srečanje je potekalo v delovno-družabnem vzdušju.

Srečanje se je pričelo s strokovnim delom, kjer je bila predstavljena analiza aktivnosti in projektov šolskega leta 2023/2024. Udeleženci so med seboj izmenjali ideje, saj so lahko  prisluhnili predavanjem svojih kolegov in kolegic, ki so predstavljali različne vsebine trajnostnega razvoja, ki so jih izvedli v tem šolskem letu. Vsa predavanja so na voljo za ogled (spodaj).

Prvi dan se je zaključil s tradicionalnim večernim Ekokvizom, kjer so udeleženci preverili svoje znanje na področju podnebnih sprememb, vode in biotske pestrosti. V prvem delu so ekipe reševale kviz preko spleta, v drugem delu pa so se najboljši pomerili med seboj v igri »Hitri prsti« ali »Kdo bo prej«.

Drugi dan so si udeleženci ogledali Botanični vrt Univerze v Mariboru. Poslanstvo vrta in hkrati njegova najpomembnejša naloga je ohranjanje in varovanje rastlinskih vrst. Področje botaničnega vrta ima dolgo in zanimivo tradicijo.  Najstarejši del so prazgodovinske gomile, ki predstavljajo kulturno krajino že tri tisoč let. Stari del botaničnega vrta je bil zasajen konec 19. stoletja kot zasebna zbirka. Leta 1994 je dr. Božidar Kranjčič, ustanovitelj botaničnega vrta, začel intenzivno razvijati vrt, ki so ga leta 1999 uradno sprejeli v združenje botaničnih vrtov. Danes v vrtu med drugim gojijo 75 ogroženih rastlinskih vrst, obiskovalcem pa zbirke ponujajo vpogled v botaniko naravnih, okrasnih in uporabnih rastlin.

Po vodenem ogledu Botaničnega vrta je sledil ogled Oljarne Fram, ki velja za najstarejšo oljarno pri nas. Njeni začetki segajo v leto 1750. Ukvarjajo se s pridelavo in prodajo kakovostnih jedilnih olj, pridelanih po tradicionalnem izročilu.

Pozno popoldne so se udeleženci podali na splavarjenje po Dravi. Predstavitev splavarjenja je spremljala živa glasba, udeleženci so lahko poskusili pravi Pohorski lonec, sledil pa je tudi pravi splavarski krst. Lent je v večernem času nudil prijeten sprehod ob obilici dogajanja na festivalu. Sledila je še vožnja in ogled Maribora z vlakcem Jurčkom.

Zadnji dan so se udeleženci s Pohorsko vzpenjačo povzpeli na vrh Pohorja, kjer so jih pričakali štirje gozdarji Zavoda za gozdove Slovenija. Podali so se na 3-urni sprehod po Rozkini gozdni učni poti, kjer so spoznali trajnostno upravljanje in gospodarjenje z gozdovi, gozdove na Pohorju, vmes pa so se spoznavali z elementi gozdne pedagogike.

Poslovili smo se polni prijetnih vtisov, novih prijateljstev, bogatejši za marsikatero izkušnjo in z obljubo, da se naslednje let zopet srečamo na VII. taboru, ki bo na/v … 😊

PREDSTAVITVE:

Bojana Burja, Vrtec Trbovlje: Učni gozdiček

Špela Pikš, Vrtec Trbovlje: Kaplja, kaplja, kapljica, vredna si zlata

Lidija Mali, Vrtec Antona Medveda Kamnik: Slovenska tradicija v vrtcu

Irena Domanjko Seršen, Vrtec Manka Golarja: Senzorna integracija v oddelkih prvega starostnega obdobja

Špela Mušič, OŠ Zadobrova: Projekt Zamaškožer

Mika Čemažar Tratar, OŠ Oskarja Kovačiča: Kako uspešno predstaviti šolski projekt na sejmu Altermed?

Ernest Pirnat, OŠ Oskarja Kovačiča: Trajnostno načrtovanje šolskih ekskurzij

Alenka Medved, STAŠ Ljubljana: Voda je nujna za življenje, Flaške v 1. Ca

Filipina Velikanje, Ekonomska šola Ljubljana: Bralno presenečenje

Daša Orešnik, ŠC PET: Dan Zemlje na ŠC PET

Renata Capuder Mermal, GSŠRM Rudolfa Maistra Kamnik: Naravoslovni dan v Arboretumu

X