ZAKLJUČEK PROJEKTA HRANA NI ZA TJAVENDAN 2020/2021

V šolskem letu 2020/2021 je v projektu Hrana ni za tjavendan, programa Ekošola in Lidla Slovenija, ki je namenjen ozaveščanju mladih o problematiki zavržene hrane, sodelovalo 110 izobraževalnih ustanov iz vse države, 4304 otrok, učencev in dijakov ter 189 mentorjev.

 

Z različnimi aktivnostmi ste slovenske šole in vrtci količino zavržene hrane v povprečju zmanjšali za 42 %, najbolj uspešni tudi za 95 %. Sodelujoči otroci in mladostniki so pod okriljem mentorjev svoje aktivnosti nadgradili s pridružitvijo prvemu Slovenskemu dnevu brez zavržene hrane, ki smo ga obeležili 24. aprila.

Te dni se je zaključila že sedma izvedba projekta Hrana ni za tjavendan, ki ga organizirata program Ekošolain Lidl Slovenija. Projekt otroke, mladostnike, starše in učitelje ozavešča o izredno pomembni temi zavržene hrane, spodbuja razmislek in jim ponuja tudi orodja za reševanje problematike v njihovem okolju. Otroci in mentorji iz slovenskih vrtcev, osnovnih šol, šol za otroke s posebnimi potrebami in srednjih šol se skozi projekt spoznavajo s problematiko in v svojem vsakdanu poiščejo priložnosti za spremembe. Z različnimi ukrepi, s katerimi bodo nadaljevali tudi po zaključku projekta, so sodelujoče ustanove količino zavržene hrane v letošnjem projektu v povprečju zmanjšale za 42 odstotkov.

Ob zaključku projekta je nagrajujoče spremljati, kako otroci in mentorji znanje o problematiki zavržene hrane uporabljajo v svojem vsakdanu in tudi po projektu nadaljujejo z aktivnostmi. Znanje, ki ga otroci pridobijo v projektu, prenesejo tudi v domače okolje, zato lahko rečemo, da Hrana ni za tjavendan spreminja odnos do hrane in navade slovenskih družin.

V zahvalo za vaše delo, uspehe, čas, energijo in znanje smo za vas, skupaj z Lidlom Slovenije, Eventniko in Taktikom, pripravili “virtualno darilo”. Vabimo vas, da si ogledate letošnji Zaključni spletni dogodek projekta Hrana ni za tjavendan. Videoposnetek traja eno šolsko uro. Poleg razglasitve nagrajencev boste lahko ob njegovem gledanju tudi zaplesali in se razgibali, se naučili kako iz odrezkov zelenjave narediti vrt, spoznali skrivnosti živih bitij iz komposta ter izvedli poskus v pravem laboratoriju … Tako si ga lahko ogledate kadarkoli, ga uporabite kot motivacijo ali kot idejnico za nadaljevanje projekta. Posnetek vam je na voljo na YouTube povezavi: https://youtu.be/g1kuWIqRPYQ  ali na Facebooku Ekošole: https://www.facebook.com/ekosola.

V okviru projekta vsako leto poteka tudi natečaj Reciklirana kuharija, ki najmlajše spodbuja k ustvarjanju okusnih in preprostih receptov iz ostankov hrane. Letos je iz hrane, ki bi sicer pristala v smeteh, nastalo več kot 200 domiselnih receptov. Šesta izdaja knjižice receptov Reciklirana kuharija, ki združuje najboljših 20 receptov sodelujočih vrtcev in šol ter je obogatena z nagrajenimi zgodbami slovenskih družin o zavrženi hrani vam je že na voljo.

Od projekta Hrana ni za tjavendan do prvega Slovenskega dne brez zavržene hrane

24. aprila letos smo v Sloveniji obeležili prvi Slovenski dan brez zavržene hrane, ki je nastal v želji organizatorjev projekta Hrana ni za tjavendan, da se aktivnostim zmanjševanja količine zavržene hrane priključi še več ljudi. Povprečen Slovenec namreč na leto zavrže kar tretjino hrane, ki jo kupi. Od približno 141 tisoč ton hrane, kolikor je v Sloveniji skupno pristane med odpadki, pa je skoraj 40 odstotkov še užitne.

Prvemu Slovenskemu dnevu brez zavržene hrane so se pridružili še Zveza prijateljev mladine Slovenije, Ekologi brez meja in podjetje TAM-TAM, pa tudi množica posameznikov, organizacij in celo odločevalcev. A za še bolj opazno zmanjšanje količin zavržene hrane pa bo potrebnega še več ozaveščanja in aktivnosti na tem področju, zato pobudnika upata, da bo dan brez zavržene hrane dobil svoje mesto v slovenskem koledarju.

ŠOLSKO LETO 2021/2022: Vabimo vas, da se tudi v naslednjem šolskem letu priključite projektu Hrana ni za tjavendan in obeležite aprilski Slovenski dan brez zavržene hrane.

X