Zasebni vrtec Kobacaj – Od zrnja do kruha

V tednu slovenskega tradicionalnega zajtrka so otroci ružili koruzo. Koruzo smo zmleli z mlinom na kamne v moko. Otroci so nato pripravili kvasec in kvašeno testo, nato smo kruh skuhali v vreli vodi in pojedli za malico.

V tednu slovenskega tradicionalnega zajtrka smo želeli otrokom pokazati, kako nastane kruh od zrnja naprej. Otroci so najprej ružili koruzo. Koruzo smo zmleli z mlinom na kamne v moko. Pri tem si jih je več zatiskalo ušesa, saj je mlin na kamne precej glasen. Zmleli smo tudi  zrnja ajde v ajdovo moko. Otroci so nato pripravili kvasec in kvašeno testo iz obeh vrst mok. Počakali smo, da je testo vzhajalo, nato smo kruh skuhali v vreli vodi, kar je bilo za vse nas tudi nova dogodivščina in spretnost, ki ti prav pride, ko nimaš pri roki pečice. Ko so se otroci naspali, so kruh pojedli za malico. Dovolj ga je bilo tudi za sosednjo skupino. Naredili smo zelo okusen in sočen koruzni in ajdov kruh in otroci so lahko sodelovali pri celotni pripravi kruha. Spoznali so, koliko dela in koliko faz je potrebnih, da nastane vsakdanji kruh.

Naslednji dan smo skupaj naredili plakat, kjer so otroci izbrali slikice s sestavinami za kruh in jih nalepili na plakat.

 

Pripravila: Jana Vidovič

X