OŠ ZDOBROVA – Od majhnih zrn do sitega trebuščka

Hrana je osnova našega preživetja. A vsa hrana, ki jo v 21. stoletju zaužijemo, ni zdrava. S projektom smo se želeli naučiti, da lahko v veliki meri sami poskrbimo za pridelavo ekološke in domače hrane, posledično pa tudi za svoje zdravje.

Z drugošolci smo lani raziskovali, kako vzgojimo rastlino in kaj ta potrebuje za razvoj. Letos smo z našim projektom želeli spoznati, kako iz vzgojene rastline pridobiti hrano, ki nas bo nasitila. Odločili smo se, da iz zrn pšenice spečemo kruh, nato pa naredimo še nekaj namazov. Kruh namreč velja za eno izmed najstarejših pripravljenih živil.

V razredu smo posejali zrna pšenice. Obiskali smo mlin, kjer se še ohranja tradicija mletja žita, kot je to potekalo nekoč. Mleli smo pšenična zrna, pekli domači kruh in se preizkušali kot pravi kuharji. Na koncu so bili naši trebuščki resnično siti.

 

Pripravila: Petra Klander Žarkovič

X