V torek, 11. februarja 2025, smo organizirali usposabljanje o trajnostnih kmetijskih praksah in prehranskih sistemih, ki so se ga udeležili učitelji, mentorji šolskih vrtov, vodje prehrane in ravnatelji ljubljanskih osnovnih šol ter predstavniki Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Mestne občine Maribor in Inštituta za razvoj vključujoče družbe.
Usposabljanje je potekalo v sklopu evropskega projekta CoFarm4Cities v sodelovanju z Mestno občino Ljubljana in ZaVito v Centru Rog v Ljubljani. Dogodek je s kulinarično delavnico popestril kuharski mojster Sašo Šketa.
Udeležencem smo skozi štiri vsebinske module predstavili sodobne trajnostne pristope k pridelavi hrane in možnosti njihove implementacije v urbanih okoljih:
- Modul 1: Raziskali smo trajnostne prehranske sisteme in kmetijske prakse, pri čemer smo posebej izpostavili pridelovalni potencial Mestne občine Ljubljana ter njihovo strategijo za razvoj podeželja. Dogajanje je s kulinarično delavnico popestril kuharski mojster Sašo Šketa, ki je na praktičnem primeru prikazal različne uporabe “nekaj dni starega” kruha ter nam predstavil napotke za čim bolj trajnostno nakupovanje živil s čim manj odpadne hrane.
- Modul 2: Obravnavali smo prednosti urbanega kmetijstva in njegov družbeno-ekonomski pomen, pri čemer smo poudarili, kako lahko šole in vzgojno-izobraževalne ustanove igrajo ključno vlogo pri spodbujanju prehranske samooskrbe. Dr. Nina Mikec z Inštituta Jožef Stefan je predstavila vpliv lokalno pridelane hrane na zdravje, Tadeja Kvas Majer z Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano pa je izpostavila izzive in rešitve pri zmanjševanju odpadne hrane.
- Modul 3: Pregledali smo evropske in svetovne dobre prakse urbanega kmetijstva ter predstavili konkretne izkušnje iz programa Ekošola in projekta CoFarm4Cities v šolah. Učitelji in mentorji šolskih vrtov so pridobili vpogled v praktične pristope k vključevanju urbanega kmetijstva v izobraževalni proces.
- Modul 4: Usposabljanje se je zaključilo z interaktivno delavnico, kjer so udeleženci razvijali strategije informiranja in ozaveščanja različnih interesnih skupin o pomenu trajnostnega kmetijstva in lokalne hrane.
Projekt CoFarm4Cities nadaljuje svojo misijo spodbujanja trajnostne pridelave hrane in povezovanja skupnosti skozi šolske in skupnostne vrtove.
Več informacij o projektu najdete na https://ekosola.si/cofarm4cities/.
PPT predstavitve:
- MODUL 1: Razvoj podeželja in urbano kmetijstvo v Mestni občini Ljubljana
- MODUL 2: Urbano kmetijstvo in družbeno-gospodarski potenciali
- Dr. Nina Mikec, mag. molekularne biologije, mag. prehrana in zdravje: Pomen lokalno pridelane hrane za zdravje ljudi
- Tadeja Kvas Majer, MKGP: Zmanjševanje odpadne hrane
- MODUL 3: Program Ekošola Slovenija
- MODUL 3: Projekt CoFarm4Cities v šolah
- Modul 4 – Metode informiranja interesnih skupin
- Ernest Pirnat, OŠ Oskarja Kovačiča: Naša šola v projektu CoFarm4Cities
RECEPTI – Sašo Šketa, www.sketa.si
