DRUGI SLOVENSKI DAN BREZ ZAVRŽENE HRANE s sloganom: »NISEM ZA STRAN, VZEMI ME V BRAN!

Letos bomo 24. aprila drugič obeležili Slovenski dan brez zavržene hrane. Z njim želimo slehernega posameznika spodbuditi k zmanjševanju in preprečevanju nastanka zavržene hrane ter predstaviti številne možnosti uporabe prehrambnih izdelkov, ki pogosto ostanejo neporabljeni. To so tudi cilji našega dolgoletnega projekta Hrana ni za tjavendan, ki ga izvajamo skupaj s podjetjem LIDL Slovenija.

K ZMANJŠANJU ZAVRŽENE HRANE LAHKO PRIPOMOREMO VSI!

Zavržena hrana je danes eden večjih globalnih izzivov, ki s seboj nosi visoko finančno, etično in okoljsko ceno. Čeprav je ozaveščenost o problematiki zavržene hrane vse večja, še vedno med odpadki konča ogromna količina neporabljene, pretečene ali celo sveže hrane. Da bi opozorili na problematiko in zmanjšali količino zavržene hrane sta pobudnika projekta Lidl Slovenija in program Ekošola 24. april razglasila za Slovenski dan brez zavržene hrane. K soustvarjanju aktivnosti ob tem dnevu so se pridružili še partnerji Ekologi brez meja, Zveza prijateljev mladine Slovenije, Tam-Tam, projekt pa podpira tudi Ministrstvo za okolje in prostor.

Ponosni smo, da dogodek letos poteka pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja.

S Slovenskim dnem brez zavržene hrane želimo javnost ozaveščati in spodbuditi k zmanjševanju in preprečevanju nastanka zavržene hrane ter izobraževati o praktični uporabi neporabljenih prehrambnih izdelkov. Pobudi se lahko pridruži vsak, ki je predan zmanjševanju obremenitev našega planeta, ne glede na to, ali gre za posameznika, ustanovo, podjetje ali drugo organizacijo. Z učinkovitim ukrepanjem lahko postanemo zgled in navdih za ljudi po svetu.

Aktivnosti ob Slovenskem dnevu brez zavržene hrane

Letošnji Slovenski dan brez zavržene hrane bo v mesecu aprilu postregel z naborom aktivnosti, namenjene ozaveščanju in izobraževanju vseh generacij. Glavnina aktivnosti se bo zaradi državnozborskih volitev ravno na Slovenski dan brez zavržene hrane odvijala v tednu pred tem, še posebej v petek, 22. aprila 2022.
V okviru projekta živi namensko spletno mesto www.danbrezzavrzenehrane.si, na kateri so zbrane osnovne informacije o projektu, aktivnostih in nekaj prispevkov na temo zavržene hrane.

 

Osrednje aktivnosti ob obeležitvi Slovenskega dneva brez zavržene hrane so:

AKTIVNOSTI V IZOBRAŽEVALNIH USTANOVAH, KI SODELUJEJO V PROJEKTU HRANA NI ZA TJAVENDAN IN DRUGIH PROJEKTIH PROGRAMA EKOŠOLA

Na več kot sto slovenskih izobraževalnih ustanovah trenutno poteka projekt Hrana ni za tjavendan v okviru katerega se otroci in mladostniki učijo odgovornega ravnanja s hrano. Izobraževalne ustanove spodbujamo, da obeležite tudi Slovenski dan brez zavržene hrane, z naborom raznolikih aktivnosti aprila in jih ta dan še bolj osredotočeno ozaveščate o problematiki zavržene hrane.

OSREDNJI NATEČAJ RECIKLIRANE KUHARIJE ZA DRUŽINE »NISEM ZA STRAN, VZEMI ME V BRAN!«

V okviru natečaja bodo na LIDLu Slovenije zbirali nove, inovativne recepte, ki so nastali iz živil, ki v domačih gospodinjstvih najpogosteje ostanejo ali pa ga ne porabimo v celoti. K natečaju bodo letos vabili privlačni plakati na plakatnih mestih TAM-TAM po celi Sloveniji. V natečaju lahko sodelujejo prav vsi in vabljeni, da glas o natečaju razširite po svojih kanalih. Več informacij o natečaju bo od 11. aprila 2022 dalje na voljo na spletni strani www.danbrezzavrzenehrane.si

ZAVEZA ZA ZMANJŠEVANJE KOLIČIN ZAVRŽENE HRANE

Na spletni strani danbrezzavrzenehrane.si so na voljo tri različne zaveze za zmanjševanje količin zavržene hrane. K podpisu pobude vabimo posameznike, družine, organizacije in podjetja. S tem želimo pozivati širšo javnost, da se priključilo pobudi in da vsak pri sebi razmisli, kako lahko s svojimi dejanji pripomore k zmanjšanju količin zavržene hrane.

AKTIVNOSTI NA DRUŽABNIH OMREŽJIH

Partnerji projekta bomo po svojih kanalih in na svojih družabnih omrežjih redno obveščali o vsebinah in aktivnosti Slovenskega dneva brez zavržene hrane. Lidl Slovenija bo v svoje aktivnosti na družabnih omrežjih aktivno vključil tudi številne slovenske spletne vplivneže, ki bodo na svojevrsten način širili ključna sporočila in informacije o pobudi in projektu ter spodbujali svoje sledilce k ustvarjanju recikliranih receptov.

Če boste vsebino in aktivnosti tudi vi izrazili na družabnih omrežjih, uporabite ključnike: #DanBrezZavrženeHrane#UstvarimoBoljšiSvet#ekosola#HranaNiZaTjavedan

Več informacij o pobudi najdete na spletni strani www.brezzavrzenehrane.si.

Že vnaprej se vam zahvaljujemo za vašo podporo, ki nam pomeni neprecenljivo vrednost in vero, da skupaj lahko prispevamo k bolj trajnostni prihodnosti.

SPLETNE STRNI ZA INFORMACIJE IN DELJENJE: www.brezzavrzenehrane.siFB EkošolaFB Lidl Slovenija#danbrezzavrzenehrane

X