Gimnazija Jožeta Plečnika Ljubljana – Mladi smo iskali rešitve za podnebne spremembe

V petek, 10. maja, je na naši gimnaziji potekalo več dogodkov, med  katerimi bila glavna prireditev z naslovom ” Mladi iščemo rešitve za podnebne spremembe.”  Tako smo  praznovali svetovni dan vode, ki  je bil 22. marca, svetovni dan zemlje, ki je bil 22. aprila in svetovni dan podnebnih sprememb, ki je 15. maja. Dogodke smo organizirali dijaki 2.A razreda v okviru predmeta Študij okolja. 

Poleg že prej omenjene prireditve so na šoli potekali tudi drugi dogodki.

Najprej sva se odpravili do delavnice servisiranja koles, kjer so najini sošolci s pomočjo strokovnjaka, serviserja iz Komunalnega podjetja Vrhnika, popravljali kolesa. Popravljali so spuščene gume, razrahljane luči na kolesih, zavore in prestave. Tisti, ki so dali kolesa popraviti, so bili z popravilom zadovoljni. Nekaj učencev pa nama je zaupalo, da se v šolo s kolesom ne vozijo predvsem zato, ker nimamo kolesarnice. Ob delavnici koles pa se je nahajala tudi delavnica gimnazije Ledina. Tu so dijaki z mentorjem, člani krožka »Prva pomoč«,  mimoidočim predstavljali in poučevali prvo pomoč.

V tretjem nadstropju sta dva sošolca v EKO kotičku delala anketo o tem, kako naši dijaki srbijo za čistočo šole in narave, kako se vozijo v šolo in o ostalih ekoloških problemih.

Šesto in sedmo šolsko uro pa je  v učilnici 26 potekala prireditev, na kateri smo bili dijaki 2A, 2C in predstavniki razredov Eko šole GJP.

Za začetek nam je zapel naš pevski zbor pod vodstvom prof. Marte Movrin, nato nas je nagovorila gospa ravnateljica Lidija Žigon. Nekaj pomembnih stvari o  Krajinskem parku Ljubljansko Barje nam je povedala predstavnica gospa Maša Bartina. Predstavnica Pravične trgovine iz Zadruge Buna, Živa Lopatič, pa nam je govorila o pravični trgovini in kako se različne organizacije zavzemajo za enako plačane moške in ženske, za pravično ceno odkupa surovin in osnovnih živil, kako se borijo proti zasužnjevanju otrok in za to, da otroci ne bi bili najcenejša delovna sila. Za konec pa je sledil še kviz o poznavanju Barja, podnebnih sprememb in o potrošništvu, ki nam ga je pripravila prof. biologije Sabina Lepen Narić.

Tako se je naš dan o ozaveščanju pomembnosti narave zaključil. Meniva, da je za šolo taka prireditev pomembna, saj se o podnebnih spremembah premalo učimo pri drugih predmetih, razen pri ŠOK-u, ki ga imamo v 2.A razredu.

 

Naja Šetina in Tinkara Pezdir Černe, 2.A

X