PODNEBNA ŠTAFETA PO SLOVENIJI PREPOTOVALA 245 KILOMETROV

Podnebna štafeta je 18. in 19. oktobra 2022 Slovenijo prepotovala v rokah ekošolarjev, ekokoordinatorjev,  predsednika države Boruta Pahorja, predstavnikov GEN energije, predstavnikov Ministrstva za okolje in prostor, ekipe ameriške ambasade z namestnico ameriške veleposlanice Melanio Arreaga, družbe Slovenski državni gozdovi, britanske veleposlanice Tiffany Sadler ter drugih tekačev in kolesarjev. Navdušenje in veselje ob podajanju štafete je bilo čutiti ob vsaki predaji. Veseli in ponosni smo, da smo se združili v najbolj množični in najdaljši neprekinjeni podnebni iniciativi ter dokazali moč povezovanja in sodelovanja.

Podnebna štafeta je  v Slovenijo prispela v Volčjo Drago v torek, 18. oktobra ob 19.05. Na 1. etapi v Sloveniji so jo sprejeli in z njo kolesarili predstavniki programa Ekošola in predstavniki Ministrstva za okolje in prostor: minister Uroš Brežan, državni sekretar Uroš Vajgl, vodja kabineta Maja Kostanjšek, članica kabineta Tina Hočevar in glavna podnebna pogajalka Tina Kobilšek.

Celotna trasa po Sloveniji v dolžini 245 kilometrov je bila razdeljena na 23 etap. Od vstopa v Slovenijo smo s štafetno palico tekli in kolesarili prek Vipavskega Križa, Cola, Logatca in Vrhnike do Tivolija in Pedagoške fakultete v Ljubljani. Od tam je pot nadaljevala proti Lavrici, Vrhniki,  Grosuplju, Ivančni Gorici, Trebnjem, Mirni Peči, Novemu mestu in dalje v Posavje.

Na treh osrednjih dogodkih ob trasi sodelovalo več kot 1.000 otrok z vzgojitelji in učitelji, pridružil se je predsednik države Borut Pahor

Štafetna palica je bila posebej slovesno sprejeta na treh lokacijah: pri OŠ Kostanjevica na Krki, OŠ Leskovec pri Krškem in pred Informacijskim središčem GEN v Krškem.  Pri OŠ Kostanjevica na Krki so učenci s plakati o podnebnih spremembah pričakali ekipo Ameriške ambasade v Sloveniji  in ekipo družbe Slovenski državni gozdovi, zatem pa izvedli svoj šolski podnebni tek. Pri OŠ Leskovec pri Krškem so pripravili posebej slavnostni sprejem štafetne palice.

Dogodka se je udeležil tudi predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, ki je bil častni pokrovitelj Podnebnega teka v Sloveniji. Po kulturnem programu so učenci šole skupaj s predsednikom, predstavniki skupine GEN in družbe SiDG pretekli in prekolesarili predzadnjo etapo do Informacijskega središča GEN. Tam so v spomin na Podnebni tek in trajnostno potovanje štafetne palice posadili tudi drevo. Zadnja slovenska ekipa je zatem s štafeto kolesarila do meje s Hrvaško.

Šolski podnebni dan

Podnebnemu teku se je z organizacijo lokalnih in šolskih podnebnih akcij pridružilo več kot 160 vrtcev, šol in fakultet, v katerih je sodelovalo 36.000 otrok in mladih, pridružile so se jim lokalne skupnosti, številne organizacije in posamezniki.

PODNEBNI TEK »Čas se izTEKa – Running Out of Time«

To je najdaljša, najbolj množična neprekinjena podnebna iniciativa, v kateri podnebna štafeta potuje skozi 18 državah v skupni dolžini 7.767 km. Razdeljena je na 732 etap po Škotski, Walesu, Angliji, Franciji, Belgiji, Nizozemskem, Nemčiji, Avstriji, Italiji, Sloveniji, Hrvaški, Bosni in Hercegovini, Črni gori, Albaniji, Grčiji, Cipru, Izraelu in Egiptu. V Egipt bo prispela 6. novembra, ko bodo njeno združeno podnebno sporočilo predali svetovnim voditeljem in udeležencem COP27 v Sharm El Sheikhu. Podnebna štafeta potuje na okolju prijazen način: podajajo si jo tekači, kolesarji in jadralci.

SPOROČILO PODNEBNE  ŠTAFETE

Za našo skupno prihodnost je zelo pomembno kakovostno izobraževanje o podnebnih spremembah, v katerega je potrebno vključiti vse generacije. Mladi so ključnega pomena v pogovorih o podnebnih spremembah in jih morate prepoznati kot voditelje.
Naša naloga je, da svetovne voditelje pozivamo, da nam omogočijo, da bomo imeli možnosti za izobraževanje. Le s pridobljenimi spretnostmi bomo lahko pripomogli k bolj trajnostnemu svetu.
Ker se naš svet segreva, moramo vsi s svojimi dejanji prispevati, da bomo ustavili segrevanje planeta na 1,5 stopinje. Zato potrebujemo močno podporo vas svetovnih voditeljev, dosledno politiko in financiranje, da nam bo v pomoč pri doseganju skupnega cilja – nič emisij.
Obljubljamo, da bomo pomagali graditi prihodnost, ki je pomembna in trajnostna za vse nas. Naj ne bodo le besede, temveč naj tudi vaša dejanja pokažejo, da vam ni vseeno za naš svet.
Podprite naša prizadevanja za dosego skupnega cilja!

Generalni sponzor projekta »Čas se izTEKa« GEN energija
X