PRVI SLOVENSKI DAN BREZ ZAVRŽENE HRANE

Letos bomo 24. aprila prvič obeležili slovenski dan brez zavržene hrane. Z njim želimo slehernega posameznika spodbuditi k zmanjševanju in preprečevanju nastanka zavržene hrane ter predstaviti številne možnosti uporabe prehrambnih izdelkov, ki pogosto ostanejo neporabljeni. To so tudi cilji našega dolgoletnega projekta Hrana ni za tjavendan, ki ga izvajamo skupaj s podjetjem LIDL Slovenija.

 

Povprečen Slovenec zavrže kar tretjino hrane, ki jo kupi, od približno 141 tisoč ton hrane, kolikor je v Sloveniji skupno pristane med odpadki, pa je skoraj 40 odstotkov še užitnega dela. Podatki kažejo, da so gospodinjstva odgovorna za nastanek polovice vse zavržene hrane v Sloveniji, raziskava Evropske komisije pa je pokazala, da s takšnim nepremišljenim ravnanjem s hrano vsako gospodinjstvo vrže stran okrog 250 evrov na leto.

Ker z odgovornejšim ravnanjem lahko te številke hitro zmanjšamo, je program Ekošola s podporo Lidla Slovenija pred šestimi leti začel izvajati projekt Hrana ni za tjavendan. Njegov namen je otroke, mladostnike, starše in učitelje ozavestiti o količini zavržene hrane ter jim ponuditi orodja za reševanje problematike v njihovem vrtcu, šoli in doma. V letih izvajanja projekta je v njem sodelovalo skoraj 25 tisoč slovenskih otrok, povprečno pa v šolskem letu sodeluje 100 vrtcev, šol in srednjih šol iz vse Slovenije. Z raznolikimi aktivnostmi jim je vsako leto uspelo količino zavržene hrane v povprečju zmanjšati za okrog 40 odstotkov.

Naš končni cilj je, da zavržene hrane v roku nekaj let ne bi bilo več. A za to moramo seči širše in v delovanje aktivno vključiti tudi splošno in strokovno javnost ter odločevalce. Zavržena hrana je namreč globalni problem s pomembnimi okoljskimi, družbenimi in ekonomskimi vplivi. Le s skupno akcijo ozaveščanja ljudi, spremembo odnosa do hrane in aktivnim sodelovanjem politike in gospodarstva lahko zavržke hrane zajezimo ali celo odpravimo.

Zato smo se odločili, da vsako leto 24. aprila na problematiko opozorimo z obeležitvijo Slovenskega dne brez zavržene hrane.
ZAVEZA OB SLOVENSKM DNEVU BREZ ZAVRŽENE HRANE

Več informacij o pobudi najdete na spletni strani www.brezzavrzenehrane.si.

Že vnaprej se vam zahvaljujemo za vašo podporo, ki nam pomeni neprecenljivo vrednost in vero, da skupaj lahko prispevamo k bolj trajnostni prihodnosti.

NAVODILA IN PREDLOGI AKTIVNOSTI ZA IZVEDBO SLOVENSKEGA DNE BREZ ZAVRŽENE HRANE NA ŠOLAH (23. 4. 2021)

MATERIAL ZA DELJENJE NA SPLETNIH STRANEH USTANOV

SPLETNE STRNI ZA INFORMACIJE IN DELJENJE: www.brezzavrzenehrane.si, FB Ekošola, FB Lidl Slovenija, #danbrezzavrzenehrane

24.4.2021, OB 12.00: SLOVENIJA KUHA BREZ ZAVRŽENE HRANE; Osrednji live dogodek s Tanjo Kocman in njeno mamo, ki bo na FB strani Lidla Slovenije

-Trajanje: 9.00 – 12.00 z vmesnimi pavzami

-Tanja in mama Duška bosta skuhali 3 jedi, sestavine boste predlagali na socialnih omrežjih.

-V času dogodka bomo predvajali različne prispevke v katerih bodo sodelovali: Tina Cipot (LIDL Slovenija), Gregor Cerar (Ekošola), Sabina Čarman (blogerka Mami na vrtu), Zdene Podlesnik (Lions), Ekologi brez meja …

PREDLOGI AKTIVNOSTI:

– meritve zavržene hrane v šoli/ doma (cilj je, da ta dan zavržene hrane ne bo)

– priprava sloganov

– priprava in delitev receptur recikliranih obrokov (z njimi lahko sodelujete tudi v natečaju Reciklirana kuharija)

– izdelava brošur z recepti ali nasveti za zmanjšanje količine zavržene hrane, kuharskih knjižic

Več aktivnosti najdete na POVEZAVI.

OBJAVA DOGAJANJA NA USTANOVI:

Pripravite lahko različne objave na:

– šolskem Facebook profilu

– na spletni strani šole, vrtca, fakultete

– na spletni strani Ekošole (Utrinki), lahko pripravite tudi primer dobre prakse za Ekoskladovnico

– na svoji osebni Facebook strani

Več na POVEZAVI.

ZAVEZA OB SLOVENSKEM DNEVU BREZ ZAVRŽENE HRANE

X