POSNETEK IN PREDSTAVITVE: Uradni začetek programa GLOBE v Sloveniji

Največji znanstveno-raziskovalni program za opazovanje Zemlje za mlade bomo izvajali tudi v programu Ekošola. S tem bomo obogatili naše okoljske izobraževalne in ozaveščevalne vsebine. 

GLOBE je mednarodni program za opazovanje Zemlje, ki združuje učence, učitelje in znanstvenike s skupnim poslanstvom: spodbujati poučevanje in učenje o znanosti, izboljševati okoljsko pismenost in varovanje okolja ter spodbujati znanstvena odkritja. Program GLOBE deluje v 126 državah po celem svetu.  Združuje več kot 37.000 aktivnih šol, 42.000 učiteljev in preko 600.000 učencev, v GLOBE bazi podatkov pa je vpisanih že več kot 200 milijonov opravljenih meritev. Z otvoritvenim dogodkom se je začelo izvajanje programa tudi v Sloveniji.

Program bodo v okviru programa Ekošola uvajali prvi GLOBE mentorji, ki so uspešno opravili začetno teoretično in praktično usposabljanje. Prve GLOBE šole v programu Ekošola so: OŠ Leskovec pri Krškem, OŠ Ob Rinži Kočevje, OŠ Venclja Perka Domžale, Gimnazija Ledina, Gimnazija Jožeta Plečnika Ljubljana, ETrŠ Brežice. Sodelovanje in povezovanje bo potekalo s prvimi GLOBE mentorji iz CŠOD, s katerim uvajamo in izvajamo program pri nas. Nacionalni koordinator programa GLOBE v Sloveniji je Zoran Petrov iz CŠOD, njegova namestnica je Jasmina Mlakar, sodelavka programa Ekošola iz OŠ Leskovec pri Krškem.

Na otvoritvenem dogodku programa GLOBE so sodelovali:

  • Tony Murphy, direktor programa GLOBE,
  • Tina Vuga z ministrstva za izobraževanje, znanost in šport,
  • Susan K. Falatko, odpravnica poslov z veleposlaništva ZDA v Sloveniji,
  • predstavniki CŠOD – Centrov šolskih in obšolskih dejavnosti in programa Ekošola, ki sta izvajalca programa v Sloveniji,
  • izbrani strokovnjaki ameriške agencije NASA ter
  • mentorji programa GLOBE iz sosednjih držav.

Celoten posnetek otvoritvenega dogodka je na voljo na povezavi.

Opis programa GLOBE in aktivnosti, ki jih lahko izvajate v sklopu programa Ekošola, je na voljo na povezavi GLOBE – Ekošola (ekosola.si).

Več informacij pa lahko poiščete na spletni strani https://www.globe.gov/

X