ZAKLJUČEK PROJEKTA HRANA NI ZA TJAVENDAN 2022/2023

REKORDNO: VEČ KOT 14.500 OTROK JE V PROJEKTU »HRANA NI ZA TJAVENDAN« USPEŠNO ZMANJŠALO KOLIČINE ZAVRŽENE HRANE

S podelitvijo priznanj in nagrad se je 9. junija 2023 v Fižinskem gradu v Ljubljani zaključila  deveta sezona projekta Hrana ni za tjavendan. Z raznolikimi aktivnostmi, merjenjem količin zavržene hrane in ozaveščanjem so v projektu ustanove v povprečju zmanjšale količino zavržene hrane za 30 %, nekatere pa so uspele zavržke zmanjšati skoraj v celoti. V projektu, je sodelovalo kar 215 – vrtcev, osnovnih in srednjih šol ter fakultet, skupno pa je sodelovalo več kot 14.500 otrok in mladostnikov ter 933 mentorjev.

Najbolj uspešni pri zmanjševanju količin zavržene hrane so letos bili osnovnošolski učenci in vrtčevski otroci, sledijo srednje šole in fakultete, zmagovalne projekte pa so v svojih starostnih kategorijah pripravile OŠ Šmarje Sap (vrtci in prva triada OŠ), OŠ I Murska Sobota (druga in tretja triada OŠ), OŠ dr. Ljudevita Pivka (šole s prilagojenim programom) in ŠC Šentjur, Srednja poklicna in strokovna šola (srednje šole in fakultete).

Reciklirana kuharija: 278 domiselnih receptov iz presežkov hrane

V knjižici Reciklirana kuharija, je objavljenih 20 zmagovalnih receptov, v katerih so uporabljeni ostanki hrane, ki bi sicer romala v smeti. Otroci so skupaj z mentorji ustvarili kar 278 domiselnih receptov, Iz zmagovalnih receptov je nastala že osma izdaja knjižice Reciklirana kuharija, ki je na voljo na povezavi https://ekosola.si/wp-content/uploads/2023/04/Reciklirana-kuharija-2023.pdf

Avtor fotografij: MP Produkcija

X